Ukraińskie syrniki wytrawne ze szczypiorem: superprzekąska dla każdego
2022-02-28
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Ukraińskie syrniki to klasyczne placuszki twarogowe. Zazwyczaj podaje się je na słodkie śniadanie, ale jeszcze pyszniejsze są wytrawne ze szczypiorem. Twarogowe syrniki to superprzekąska dla każdego: na obiad, kolację lub do pracy. Smaży się je na suchej patelni teflonowej, można podłożyć świeżego masła, ale to nie ma większego wpływu na ich smak.
SKŁADNIKI
- 300 g twarogu
- 1 jajko
- 40 g dojrzałego sera mozzarella
- 2-4 dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki maki owsianej, około 60 g
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli nie macie mąki owsianej, to zwykłe płatki owsiane zmielcie w młynku do kawy na mąkę.
- Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać do niego rozmącone ze szczyptą soli jajko, starty ser, drobno posiekaną dymkę oraz mąkę owsianą. Wymieszać na jednorodną masę.
- Smażyć na suchej patelni do zrumienienia z obu stron.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?