Zupa z kurzej piersi z porami i papryką - lekki rosół na letni obiad

Zupa z kury z papryką i porem
Autor: Shutteratock Zupa z kury z papryką i porem to idealny posiłek dla osób na diecie.
łatwy
45 min
5

Dieta bezglutenowa

Zupa z kurzej piersi z porami i papryką to lekki bulion drobiowy z dodatkiem świeżych warzyw. Dzięki dodatkowi suszonych śliwek i świetnie skomponowanego zestawu przypraw jej smak jest nioczywisty i zaskakujący.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi z kury
  • 1 duży por
  • 1 czerwona papryka
  • kilka suszonych śliwek bez pestek
  • 1,5 l bulionu z kury
  • świeże zioła: natka, oregano, bazylia, lubczyk
  • 2 łyżki masła
  • sól i biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, wrzucić na rozgrzane na średnim ogniu masło, najlepiej od razu w garnku.
  • Pora umyć, osuszyć, pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości co mięso, dodać do kury, smażyć razem ok 10 min.
  • Wlać bulion, dodać zioła związane w pęczek, przyprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu ok 30 minut.
  • Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki, dodać do zupy wraz z pokrojoną papryką, gotować jeszcze ok 20 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Lekkie zupy z zielonych listków

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej