Zupa z kurzej piersi z porami i papryką - lekki rosół na letni obiad
2022-06-04
łatwy
45 min
5
Dieta bezglutenowa
Zupa z kurzej piersi z porami i papryką to lekki bulion drobiowy z dodatkiem świeżych warzyw. Dzięki dodatkowi suszonych śliwek i świetnie skomponowanego zestawu przypraw jej smak jest nioczywisty i zaskakujący.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi z kury
- 1 duży por
- 1 czerwona papryka
- kilka suszonych śliwek bez pestek
- 1,5 l bulionu z kury
- świeże zioła: natka, oregano, bazylia, lubczyk
- 2 łyżki masła
- sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, wrzucić na rozgrzane na średnim ogniu masło, najlepiej od razu w garnku.
- Pora umyć, osuszyć, pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości co mięso, dodać do kury, smażyć razem ok 10 min.
- Wlać bulion, dodać zioła związane w pęczek, przyprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu ok 30 minut.
- Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki, dodać do zupy wraz z pokrojoną papryką, gotować jeszcze ok 20 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne