Zupa z kaszy jaglanej. Przepis na zdrowy krupniczek na młodych warzywach

Zupa z kaszy jaglanej. Przepis na zdrowy krupniczek na młodych warzywach
Autor: Shutterstock Lekki krupniczk z kaszą jaglaną jest smaczny i pożywny
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa z kaszy jaglanej jest delikatna i lekkostrawna - idealna dla dzieci, seniorów i rekonwalescentów. Choć dietetyczna, jest też pyszna i pożywna. Przygotowana z dodatkiem młodych warzyw jest też urzekająco aromatyczna i podbije wasze podniebienia.

SKŁADNIKI

  • 10 czubatych łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki masła
  • 2 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól
  • opcjonalnie 2-3 ziemniaki
  • natka pietruszki i trochę naci selera drobno posiekane
  • pół pęczka koperku również posiekane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę opłukać na sicie i przelać wrzątkiem, zalać w garnku 4 szklankami wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotować 10 min.
  • Oczyszczone warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, pora drobno posiekać. By zupa była gęściejsza i bardziej sycąca można dodać 2-3 ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę.
  • Wrzucić do zupy, gotować koleje 10 min., doprawić odrobiną soli. Dodać natkę i liście selera, a także koperek.
W formie kasza
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej