Zupa z kaszy jaglanej. Przepis na zdrowy krupniczek na młodych warzywach
2023-06-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa z kaszy jaglanej jest delikatna i lekkostrawna - idealna dla dzieci, seniorów i rekonwalescentów. Choć dietetyczna, jest też pyszna i pożywna. Przygotowana z dodatkiem młodych warzyw jest też urzekająco aromatyczna i podbije wasze podniebienia.
SKŁADNIKI
- 10 czubatych łyżek kaszy jaglanej
- 2 łyżki masła
- 2 młode marchewki
- 2 młode pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- listek laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: sól
- opcjonalnie 2-3 ziemniaki
- natka pietruszki i trochę naci selera drobno posiekane
- pół pęczka koperku również posiekane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę opłukać na sicie i przelać wrzątkiem, zalać w garnku 4 szklankami wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotować 10 min.
- Oczyszczone warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, pora drobno posiekać. By zupa była gęściejsza i bardziej sycąca można dodać 2-3 ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę.
- Wrzucić do zupy, gotować koleje 10 min., doprawić odrobiną soli. Dodać natkę i liście selera, a także koperek.
W formie kasza