Zupa z groszku cukrowego - letni rarytas nie do pogardzenia. Zrób ją choć raz w sezonie
2022-07-01
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa z groszku cukrowego może was zaskoczyć sposobem przygotowania. Warto jednak zaryzykować i wypróbować nasz przepis. Możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni. Potrzebujecie do niej tylko groszku w strączkach.
Tajemnicą tej zupy jest groszek dodany do niej razem ze strączkami. Wiecie, że osłonka słodkich ziarenek groszku cukrowego jest też pyszna i jak najbardziej jadalna? Jeśli nie, to spróbujcie tej zupy, jest bogatsza w smaku niż tradycyjna zupa krem z groszku i na pewno zdrowsza, bo bogata w roślinny błonnik.
SKŁADNIKI
- 700 g groszku cukrowego
- 1 duża marchew
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
- Groszek płuczemy, usuwamy łykowate fragmenty strączków.
- W garnku rozpuszczamy masło. Marchewkę i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i lekko podsmażamy na maśle.
- Dolewamy bulion i zagotowujemy całość. Dodajemy groszek i gotujemy do miękkości warzyw.
- Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy jaja i blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zupę rozlewamy do talerzy, podajemy z grzankami, ziołami i kleksem śmietany.
Chłodniki – odżywcze i ochładzające zupy na gorące dni