Zupa z groszku cukrowego - letni rarytas nie do pogardzenia. Zrób ją choć raz w sezonie

Zupa z groszku cukrowego - letni rarytas nie do pogardzenia. Zrób ją choć raz w sezonie
Autor: Shutterstock Zupa z groszku cukrowego gotowanego razem ze strączkami
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa z groszku cukrowego może was zaskoczyć sposobem przygotowania. Warto jednak zaryzykować i wypróbować nasz przepis. Możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni. Potrzebujecie do niej tylko groszku w strączkach.

Tajemnicą tej zupy jest  groszek dodany do niej razem ze strączkami. Wiecie, że osłonka słodkich ziarenek groszku cukrowego jest  też pyszna i jak najbardziej jadalna? Jeśli nie, to spróbujcie tej zupy, jest  bogatsza w smaku niż tradycyjna zupa krem z groszku i na pewno zdrowsza, bo bogata w roślinny błonnik.

SKŁADNIKI

  • 700 g groszku cukrowego
  • 1 duża marchew
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
  • Groszek płuczemy, usuwamy łykowate fragmenty strączków.
  • W garnku rozpuszczamy masło. Marchewkę i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i lekko podsmażamy na maśle.
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy całość. Dodajemy groszek i gotujemy do miękkości warzyw.
  • Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy jaja i blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Zupę rozlewamy do talerzy, podajemy z grzankami, ziołami i kleksem śmietany.
Chłodniki – odżywcze i ochładzające zupy na gorące dni
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej