Zupa z dyni hokkaido z czerwoną fasolą i pomidorami - cudownie jesienna propozycja

Zupa z dyni hokkaido z czerwoną fasolą i pomidorami
Autor: Shutterstock Zupa z dyni hokkaido z czerwoną fasolą i pomidorami podana w białej kokilce.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa z dyni hokkaido z czerwoną fasolą i pomidorami to idealna propozycja na jesienne dni. Niezwykle sycąca warzywna zupa to pyszna porcja zdrowych warzyw - zupa jest pożywna i niedroga, wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Jest też bardzo smaczna i aromatyczna, dzięki odpowiedniemu skomponowaniu przypraw.

SKŁADNIKI

  • 300 g dyni hokkaido
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 marchewka
  • 2 nieduże cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka kropli tabasco lub innego ostrego sosu
  • 1 liść laurowy
  • szczypta kminku, oregano i tymianku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać ze skórki, w razie potrzeby oczyścić z włókien i pestek, pokroić w niedużą kostkę, taką na jeden kęs.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać, podobnie zrobić z czosnkiem. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, selera umyć i pokroić w plasterki.
  • W sporym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać marchewkę, selera i czosnek i smażyć 2-3 minuty.
  • Wlać wodę, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy i zagotować. Dodać dynię i pomidory, przyprawić tabasco i gotować aż dynia będzie miękka.
  • Pod koniec gotowania dodać odcedzoną z zalewy fasolę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco.
  • Zupa świetnie smakuje podana z posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Sprawdź też przepis na zupę dyniową na słodko

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej