Zupa z dyni hokkaido z czerwoną fasolą i pomidorami - cudownie jesienna propozycja
2021-09-28
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa z dyni hokkaido z czerwoną fasolą i pomidorami to idealna propozycja na jesienne dni. Niezwykle sycąca warzywna zupa to pyszna porcja zdrowych warzyw - zupa jest pożywna i niedroga, wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Jest też bardzo smaczna i aromatyczna, dzięki odpowiedniemu skomponowaniu przypraw.
SKŁADNIKI
- 300 g dyni hokkaido
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 marchewka
- 2 nieduże cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka kropli tabasco lub innego ostrego sosu
- 1 liść laurowy
- szczypta kminku, oregano i tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać ze skórki, w razie potrzeby oczyścić z włókien i pestek, pokroić w niedużą kostkę, taką na jeden kęs.
- Cebulę obrać i drobno posiekać, podobnie zrobić z czosnkiem. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, selera umyć i pokroić w plasterki.
- W sporym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać marchewkę, selera i czosnek i smażyć 2-3 minuty.
- Wlać wodę, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy i zagotować. Dodać dynię i pomidory, przyprawić tabasco i gotować aż dynia będzie miękka.
- Pod koniec gotowania dodać odcedzoną z zalewy fasolę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco.
- Zupa świetnie smakuje podana z posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!