Zupa z ciecierzycy - jak ją przyrządzić?

zupa-z-ciecierzycy-jak-ja-przyrzadzic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z ciecierzycy pachnąca rozmarynem.
łatwy
20 min
4

Zupa z ciecierzycy ma wiele odmian, jedną z nich jest włoska „minestra di ceci”, czyli cieciorka pachnąca rozmarynem. Można podawać ją z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 - 2 szklanki bulionu
  • 1 puszka ciecierzycy (gotowej do jedzenia – oszczędzi to czas i pracę, bo surowe ziarna przed ugotowaniem trzeba moczyć przez dwanaście godzin)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • makaron, ziemniaki, groszek ptysiowy lub grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek ugnieść z solą i wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodać rozmaryn (całą gałązkę, łatwiej będzie ją potem usunąć; jeśli rozmaryn jest suszony, to lepiej umieścić go w woreczku z gazy, specjalnym pojemniku na przyprawy lub zamykanym, kulistym koszyczku do zaparzania herbaty) oraz pomidory z puszki.
  • Po 10-15 minutach dodać bulion i odcedzoną ciecierzycę, doprawić solą i pieprzem.
  • Po kolejnych pięciu minutach odstawić, wyjąć rozmaryn, zmiksować.

    Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ewa Jagalska
więcej