Zupa z ciecierzycy - jak ją przyrządzić?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupa z ciecierzycy ma wiele odmian, jedną z nich jest włoska „minestra di ceci”, czyli cieciorka pachnąca rozmarynem. Można podawać ją z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 2 ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- 1 puszka pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 - 2 szklanki bulionu
- 1 puszka ciecierzycy (gotowej do jedzenia – oszczędzi to czas i pracę, bo surowe ziarna przed ugotowaniem trzeba moczyć przez dwanaście godzin)
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- makaron, ziemniaki, groszek ptysiowy lub grzanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek ugnieść z solą i wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodać rozmaryn (całą gałązkę, łatwiej będzie ją potem usunąć; jeśli rozmaryn jest suszony, to lepiej umieścić go w woreczku z gazy, specjalnym pojemniku na przyprawy lub zamykanym, kulistym koszyczku do zaparzania herbaty) oraz pomidory z puszki.
- Po 10-15 minutach dodać bulion i odcedzoną ciecierzycę, doprawić solą i pieprzem.
- Po kolejnych pięciu minutach odstawić, wyjąć rozmaryn, zmiksować.
Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.