Zupa z brukwi z marchewką i imbirem

Zupa z brukwi
Autor: Shutterstock Zupa z brukwią jest smaczna i pożywna
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Brukiew to smaczne warzywo korzeniowe, które niesłusznie pomijamy podczas warzywnych zakupów. Bulwy brukwi są zdrowe i tanie, w smaku przypominają nieco łagodniejsza wersję rzepy. W porównaniu z ziemniakami są mniej skrobiowe i nieco podobne w smaku do marchewki, choć mniej słodkie. Są znakomitą bazą do zupy. Dziś proponuje kremową zupę z brukwi ze słodko nutą marchewki i pikantną szczyptą imbiru.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie bulwy brukwi
  • 3 nieduże marchewki
  • 1 nieduży seler
  • 2 ziemniaki
  • 3-4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 0,5 szklanki śmietanki 22% lub mleczka kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy na średnim ogniu i dodać warzywa oraz przeciśnięty czosnek.
  • Wymieszać, aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i smażyć aż puszczą sok, mieszać od czasu do czasu.
  • Warzywa posolić i dodać do nich sól i starty na tarce imbir, a następnie zalać bulionem, aby całkowicie je przykrył.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i zblendować.
  • Na koniec zaprawić śmietanką wymieszaną z musztardą. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta rozcieńczyć bulionem.
Zupa krem z białych warzyw

GALERIA: 11 przepisów na rozgrzewające zupy

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej