Zupa z brukwi z marchewką i imbirem
2021-12-11
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Brukiew to smaczne warzywo korzeniowe, które niesłusznie pomijamy podczas warzywnych zakupów. Bulwy brukwi są zdrowe i tanie, w smaku przypominają nieco łagodniejsza wersję rzepy. W porównaniu z ziemniakami są mniej skrobiowe i nieco podobne w smaku do marchewki, choć mniej słodkie. Są znakomitą bazą do zupy. Dziś proponuje kremową zupę z brukwi ze słodko nutą marchewki i pikantną szczyptą imbiru.
SKŁADNIKI
- 2 średnie bulwy brukwi
- 3 nieduże marchewki
- 1 nieduży seler
- 2 ziemniaki
- 3-4 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 0,5 szklanki śmietanki 22% lub mleczka kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy na średnim ogniu i dodać warzywa oraz przeciśnięty czosnek.
- Wymieszać, aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i smażyć aż puszczą sok, mieszać od czasu do czasu.
- Warzywa posolić i dodać do nich sól i starty na tarce imbir, a następnie zalać bulionem, aby całkowicie je przykrył.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i zblendować.
- Na koniec zaprawić śmietanką wymieszaną z musztardą. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta rozcieńczyć bulionem.
Zupa krem z białych warzyw