Zupa veggistrone - potężna dawka warzywnej energii i witamin. Pokochasz jej smak i działanie
2022-12-15
łatwy
40 min
8
To jest posiłek, jakiego nam trzeba na ciężkie dni. Veggistrone to przepyszna warzywna zupa, która dostarcza potężnej dawki energii, smaku i składników odżywczych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco cierpliwości przy krojeniu warzyw. Ale każda łyżka tej zupy warta jest każdej minuty krojenia. Przekonajcie się sami. Do dzieła.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule, posiekane
- 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 1 zielona papryka, pokrojona w kosteczkę
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 niedużej główki kapusty, poszatkowanej
- 0,5 kalafiora, posiekanego
- 4 marchewki, pokrojone w plastry lub kostkę
- 2 szklanki fasolki szparagowej, może być mrożona
- 2-3 litry bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 1 puszka dowolnej fasoli
- 1 listek laurowy
- 2-3 garście świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
- 0,5 szklanki makaron z żółtej soczewicy (opcjonalnie)
- kilka gałązek świeżej bazylii
- (opcjonalnie) parmezan lub vermezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i czyścimy ze zbędnych elementów. A następnie, jak już wspomniałam, kroimy.
- W sporym garnku, najlepiej typu duńskiego lub z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebule, selera, paprykę i czosnek.
- Podgrzewać na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną, a cebula się zeszkli - ok. 10 minut. Od czasu do czasu warto pomieszać.
- Dodaj kapustę, kalafiora, fasolkę szparagowa i marchewkę i gotuj mieszając od czasu do czasu kolejne 10 min.
- Gdy i te warzywa zmiękną wlać bulion, dodać pomidory z puszki i passatę, a także odsączona fasolę i liść laurowy.
- Zagotować, dodać makaron, przykryć i gotować na małym ogniu ok 15 minut, na koniec dodać szpinak.
- Podawać posypaną posiekaną świeżą bazylię i parmezanem lub vermezanem.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?