Zupa veggistrone - potężna dawka warzywnej energii i witamin. Pokochasz jej smak i działanie

Veggistrone
Autor: Shutterstock Veggistrone to pyszna zupa naładowana różnorodnymi warzywami.
łatwy
40 min
8

To jest posiłek, jakiego nam trzeba na ciężkie dni. Veggistrone to przepyszna warzywna zupa, która dostarcza potężnej dawki energii, smaku i składników odżywczych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco cierpliwości przy krojeniu warzyw. Ale każda łyżka tej zupy warta jest każdej minuty krojenia. Przekonajcie się sami. Do dzieła.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kosteczkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 niedużej główki kapusty, poszatkowanej
  • 0,5 kalafiora, posiekanego
  • 4 marchewki, pokrojone w plastry lub kostkę
  • 2 szklanki fasolki szparagowej, może być mrożona
  • 2-3 litry bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 1 puszka dowolnej fasoli
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 garście świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
  • 0,5 szklanki makaron z żółtej soczewicy (opcjonalnie)
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • (opcjonalnie) parmezan lub vermezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i czyścimy ze zbędnych elementów. A następnie, jak już wspomniałam, kroimy.
  • W sporym garnku, najlepiej typu duńskiego lub z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebule, selera, paprykę i czosnek.
  • Podgrzewać na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną, a cebula się zeszkli - ok. 10 minut. Od czasu do czasu warto pomieszać.
  • Dodaj kapustę, kalafiora, fasolkę szparagowa i marchewkę i gotuj mieszając od czasu do czasu kolejne 10 min.
  • Gdy i te warzywa zmiękną wlać bulion, dodać pomidory z puszki i passatę, a także odsączona fasolę i liść laurowy.
  • Zagotować, dodać makaron, przykryć i gotować na małym ogniu ok 15 minut, na koniec dodać szpinak.
  • Podawać posypaną posiekaną świeżą bazylię i parmezanem lub vermezanem.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej