Zupa szpinakowa z mrożonki: prościej i łatwiej nie można

Zupa szpinakowa z mrożonki: prościej i łatwiej nie można
Autor: Shutterstock.com Talerz pysznej zupy szpinakowej ze śmietanką i grzanką pełnoziarnistą
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa szpinakowa z mrożonki to najłatwiejsza zupa świata. Do tego absolutnie dietetyczna. Już prościej i łatwiej nie można. 

Czy zupa szpinakowa jest dietetyczna?

Cóż, nie da się ukryć, że ta zupa jest absolutnie dietetyczna. Właściwie to zupa na gwoździu.  Smak nadaje jej czosnek i zielona cebulka lekko podsmażona na rozgrzanym tłuszczu. Szpinak nadaje zupie kolor, teksturę i smak. Pół kilograma mrożonego szpinaku to zaledwie 100 kcal. W sumie 4 porcje tej zupy to niecałe 360 kcal. W tym zaledwie 34 g węglowodanów. Czy można bardziej odchudzić zupę? 

Z czym podać zupę ze szpinaku? 

Pełnoziarniste grzanki są świetnym dodatkiem do zupy szpinakowej. Można również zjeść zupę z ryżowymi lub zbożowymi waflami. Do zupy można dodać ugotowany ryż lub makaron. Wypróbuj swoje ulubione połączenie. 

Czy mogę zamienić śmietankę?

Oczywiście, że tak. Gotowanie zupy nie wymaga aptecznej receptury. Do zupy szpinakowej używam śmietanki do kawy. Wiem, to nie jest standardowe rozwiązanie. Ale na czymś muszę oszczędzić. Albo na tłuszczu w jedzeniu, albo na krawcowej. Tak na serio, śmietankę możesz zastąpić jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu. 

Składniki

Na zupę szpinakową:

500 g mrożonego szpinaku

2 łyżki oliwy lub masła klarowanego

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 pęczek zielonej cebulki drobno posiekanej

1 l bulionu warzywnego

60 ml śmietanki 9% lub wegańskiego zamiennika

Na grzanki do zupy:

400 g bagietki pełnoziarnistej pokrojonej na grube kromki

100 g sera tartego

½ pęczka natki pietruszki

4 łyżeczki musztardy miodowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku rozgrzej oliwę lub masło. Dodaj posiekane ząbki czosnku i zieloną cebulkę. Smaż około 1 minuty. 

Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż 2 minuty. 

Wlej bulion. Zagotuj. Gdy bulion zawrze, gotuj na wolnym ogniu 10 minut.

W czasie gotowania zupy przygotuj grzanki. Bagietkę posmaruj musztardą. Posyp tartym serem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki. Wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia, przez około 5 minut.

Zupę rozlej do misek, dodaj po kleksie śmietanki i podaj z grzankami.

SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej