Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz: przepis

Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz: przepis
Autor: Shutterstock Zupę szpinakową można podawać z całymi jarzynami, albo zmiksować na krem.
łatwy
20 min
4

Jest wiosna, czas na coś zielonego...  Zrób więc pyszną zupę szpinakową według przepisu Ewy Wachowicz.  Smakowita i łatwa do przygotowania, a na dodatek jaka ładna!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • 0,5 kg szpinaku, może być mrożony
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 garść ryżu białego
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Warzywa poddusić na maśle. Do tego dodać szpinak i jeszcze dusić jakieś 10 minut.
  • Następnie do gotującej wody dodać podduszone składniki, ziemniaki pokrojone w kostkę, ryż, wszystko posolić i popieprzyć i gotować, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  • Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i śmietanę albo jogurt.