Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jest wiosna, czas na coś zielonego... Zrób więc pyszną zupę szpinakową według przepisu Ewy Wachowicz. Smakowita i łatwa do przygotowania, a na dodatek jaka ładna!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 średnie cebule
- 2 duże marchewki
- 0,5 kg szpinaku, może być mrożony
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 garść ryżu białego
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Warzywa poddusić na maśle. Do tego dodać szpinak i jeszcze dusić jakieś 10 minut.
- Następnie do gotującej wody dodać podduszone składniki, ziemniaki pokrojone w kostkę, ryż, wszystko posolić i popieprzyć i gotować, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
- Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i śmietanę albo jogurt.