Zupa seczuańska z wieprzowiną i pekinką - pożywna i pyszna
2021-06-23
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zupa seczuańska z wieprzowiną i pekinką to danie, które zachwyciło mnie od pierwszej łyżki. Niezwykle aromatyczna, harmonijnie łącząca wiele smaków rasowa przedstawicielka kuchni chińskiej. Na każda pogodę, na każdy humor i na każdy apetyt.
SKŁADNIKI
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 300 g kapusty pekińskiej
- 2 dymki
- 6 suszonych grzybów mun, shitake lub prawdziwków
- 1 litr bulionu drobiowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namoczyć na noc, rano ugotować na małym gazie przez 20 min. Wyjąć z wywaru pokroić w paski.
- Mięso pokroić w paski, kapustę poszatkować, szczypior posiekać, ale niezbyt drobno.
- W sporym garnku zagotować bulion.
- Rozgrzać olej w dużej patelni i przesmażyć mięso, dodać kapustę i grzyby i smażyć 3 min.
- Zawartość patelni przełożyć do gotującego się bulionu, gotować przez klika minut.
- Wymieszać koncentrat pomidorowy z octem, sosem sojowym, i sosem chili, dodać do zupy.
- Zupę gotować jeszcze 15 minut, na koniec przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać z makaronem sojowym lub ryzowym, polaną olejem sezamowym i posypaną szczypiorem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?