Zupa seczuańska z wieprzowiną i pekinką - pożywna i pyszna

Zupa seczuańska z wieprzowiną  i pekinką - pożywna i pyszna
Autor: Shutterstock Zupa seczuańska ze szczypiorem w białej misce.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa seczuańska z wieprzowiną i pekinką to danie, które zachwyciło mnie od pierwszej łyżki. Niezwykle aromatyczna, harmonijnie łącząca wiele smaków rasowa przedstawicielka kuchni chińskiej. Na każda pogodę, na każdy humor i na każdy apetyt.

SKŁADNIKI

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 2 dymki
  • 6 suszonych grzybów mun, shitake lub prawdziwków
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki sosu chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć na noc, rano ugotować na małym gazie przez 20 min. Wyjąć z wywaru pokroić w paski.
  • Mięso pokroić w paski, kapustę poszatkować, szczypior posiekać, ale niezbyt drobno.
  • W sporym garnku zagotować bulion.
  • Rozgrzać olej w dużej patelni i przesmażyć mięso, dodać kapustę i grzyby i smażyć 3 min.
  • Zawartość patelni przełożyć do gotującego się bulionu, gotować przez klika minut.
  • Wymieszać koncentrat pomidorowy z octem, sosem sojowym, i sosem chili, dodać do zupy.
  • Zupę gotować jeszcze 15 minut, na koniec przyprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z makaronem sojowym lub ryzowym, polaną olejem sezamowym i posypaną szczypiorem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej