Zupa spalająca tłuszcz: sycąca i zdrowa porcja warzyw

Zupa spalająca tłuszcz: sycąca i zdrowa porcja warzyw
Autor: Shutterstock.com Pyszna dawka zbilansowanych wartości odżywczych, czyli warzywna zupa spalająca tłuszcz
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa spalająca tłuszcz jest pyszna i zdrowa. To porcja dobrze zbilansowanych wartości sycących. Zupa zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które przyspieszają metabolizm, regulują pracę układu pokarmowego, dodają energii oraz pomagają w walce z otyłością. 

Co warto wiedzieć o zupach spalających tłuszcz?

Zupy spalające tłuszcz to przede wszystkim kombinacja warzyw o niskiej kaloryczności. Zupy spalające tłuszcz zawierają warzywa, które mają dużą objętość, lecz dostarczają niewiele kalorii. Są za to dobrym źródłem błonnika. Błonnik pęczniejąc w przewodzie pokarmowym reguluje pracę układu pokarmowego, czyści jelita ze złogów, syci na długo. Jeśli chcesz zwiększyć wartość odżywcza zupy, aby syciła na dłużej, czyli co najmniej na 3 godziny, to dodaj do niej nasiona roślin strączkowych lub mięso. 

Czy to dobry pomysł na zupę dla rodziny? 

Uważam, że zupę spalającą tłuszcz można podać każdemu. Wszystkim przyda się oczyszczenie jelit, zdrowa porcja witamin, mikroelementów i antyoksydantów. Jeśli zupę podamy na pierwsze danie, pozostali członkowie rodziny zjedzą mniej dania drugiego. Zupa napełnia żołądek. Bulion nasycony związkami odżywczymi jest bardzo ważnym elementem diety. Jeśli chcesz wzbogacić wartość kaloryczną zupy dla dzieci, dodaj do warzywnej zupy wcześniej ugotowany ryż lub makaron. Nie powstaje wtedy wrażenie, że mama je coś innego niż my. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka suchej soczewicy zielonej
  • 2 szklanki obranych i posiekanych batatów
  • 2 średnie marchewki, posiekane
  • ½ szklanki selera naciowego posiekanego
  • 1 łyżeczka kurkumy sproszkowanej
  • 1 liść laurowy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka posiekanego świeżego jarmużu
  • śmietanka kokosowa (opcjonalnie)
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłucz soczewicę w durszlaku i odstaw na bok.
  • W garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę i smaż 4-5 minut lub do chwili, gdy cebula będzie szklista i miękka.
  • Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund.
  • Dodaj seler, marchewkę, bataty, soczewicę, liść laurowy i kurkumę i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj bulion i wodę. Doprowadź zupę do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj przez 20 - 30 minut lub do momentu, aż bataty będą miękkie, a soczewica miękka.
  • Dodaj jarmuż i gotuj, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia.
  • Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
  • Podawaj na ciepło z posiekaną natką pietruszki. Dla tych, co się nie odchudzają dodaj kokosową śmietankę. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej