Zupa rybna po węgiersku - oczywiście z papryką. Przepis na halaszle
2021-07-07
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Halaszle to aromatyczna, pożywna, pełna składników odżywczych, smaku i charakteru zupa rybna po węgiersku. A do tego spokojnie można ją przygotować z filetu, dzięki czemu nie ma potem zabawy z wybieraniem ości.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów rybnych
- 5 szklanek bulionu
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 łyżki masła
- 1 szczypta sól pieprz
- 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić w spora kostkę, oprószyć solą i odstawić.
- Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski lub kostkę.
- Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek i cebulę obrać i posiekać.
- W sporym garnku rozpuścić masło i na niedużym ogniu zeszklić na nim cebulę i czosnek.
- Następnie dodać pozostałe warzywa, przyprawić i zalać bulionem.
- Gotować oż warzywa będą półmiękkie, po czym dodać rybę i gotować jeszcze 10-15 minut.
- Na koniec wlać pomidory z puszki, zamieszać, zagotować i zdjąć z gazu. Dodać siekaną pietruszkę, doprawić do smaku w razie potrzeby.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?