Zupa rybna po węgiersku - oczywiście z papryką. Przepis na halaszle

Zupa rybna po węgiersku  - oczywiście z papryką. Przepis na halaszle
Autor: Shutterstock Zupa rybna halaszle w czarnym głębokim talerzu.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Halaszle to aromatyczna, pożywna, pełna składników odżywczych, smaku i charakteru zupa rybna po węgiersku. A do tego spokojnie można ją przygotować z filetu, dzięki czemu nie ma potem zabawy z wybieraniem ości.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów rybnych
  • 5 szklanek bulionu
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżki masła
  • 1 szczypta sól pieprz
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokroić w spora kostkę, oprószyć solą i odstawić.
  • Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski lub kostkę.
  • Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek i cebulę obrać i posiekać.
  • W sporym garnku rozpuścić masło i na niedużym ogniu zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  • Następnie dodać pozostałe warzywa, przyprawić i zalać bulionem.
  • Gotować oż warzywa będą półmiękkie, po czym dodać rybę i gotować jeszcze 10-15 minut.
  • Na koniec wlać pomidory z puszki, zamieszać, zagotować i zdjąć z gazu. Dodać siekaną pietruszkę, doprawić do smaku w razie potrzeby.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej