Zupa rumpy-bumpy - dodaje animuszu i chęci do działania ;)

Zupa rumpy-bumpy
Autor: Shutterstock Zupa rumpy-bumpy jest pożywna, więc dodaje sił na przeróżne aktywności.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Przepis na zupę rumpy-bumpy od Hairy Bikers postanowiłam wypróbować w ubiegły weekend. Okazało się, że smakuje ona nie tylko owłosionym motocyklistom, a siły i wigoru dodaje każdemu. Moja rodzina była zachwycona, sama też z przyjemnością skorzystałam z dokładki. Zupa jest pożywna, bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, syci, ale nie obciąża - oczywiście w rozsądnych ilościach :). Sprawdzone. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 2 litry wywaru z golonki wieprzowej
  • 2-3 marchewki
  • 1 rzepa lub brukiew
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 garść kiełków
  • kawałek pora
  • 1/2 niedużej główki kapusty
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby nabrał intensywnego smaku. 
  • Warzywa umyć, obrać i pokroić: marchewki w plastry, rzepę w półplastry, cebulę i pora w piórka, kapustę drobno poszatkować.
  • Tak przygotowane warzywa gotować w bulionie, aż będą na wpół miękkie, wtedy dodać soczewicę. Gotować nadal mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy soczewica będzie miękka dodać pomidory z puszki, przyprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz i dodać kiełki.
  • Mięso z golonki z której gotował się wywar obrać z kości, pokroić i dodać do zupy.
  • Jeśli lubicie orientalne nuty warto do tej zupy dodać 1-2 szczypty mielonego kuminu.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?

Galeria: 10 przepisów na rozgrzewające zupy

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej