Zupa rumpy-bumpy - dodaje animuszu i chęci do działania ;)
2022-02-24
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Przepis na zupę rumpy-bumpy od Hairy Bikers postanowiłam wypróbować w ubiegły weekend. Okazało się, że smakuje ona nie tylko owłosionym motocyklistom, a siły i wigoru dodaje każdemu. Moja rodzina była zachwycona, sama też z przyjemnością skorzystałam z dokładki. Zupa jest pożywna, bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, syci, ale nie obciąża - oczywiście w rozsądnych ilościach :). Sprawdzone. Polecam!
SKŁADNIKI
- 2 litry wywaru z golonki wieprzowej
- 2-3 marchewki
- 1 rzepa lub brukiew
- 2-3 ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 garść kiełków
- kawałek pora
- 1/2 niedużej główki kapusty
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby nabrał intensywnego smaku.
- Warzywa umyć, obrać i pokroić: marchewki w plastry, rzepę w półplastry, cebulę i pora w piórka, kapustę drobno poszatkować.
- Tak przygotowane warzywa gotować w bulionie, aż będą na wpół miękkie, wtedy dodać soczewicę. Gotować nadal mieszając od czasu do czasu.
- Gdy soczewica będzie miękka dodać pomidory z puszki, przyprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz i dodać kiełki.
- Mięso z golonki z której gotował się wywar obrać z kości, pokroić i dodać do zupy.
- Jeśli lubicie orientalne nuty warto do tej zupy dodać 1-2 szczypty mielonego kuminu.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?