Zupa pyszna do ostatniej łyżki! Prosty przepis
2022-02-24
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa to najlepszy pokarm dla naszego ciała. Jak zrobić najlepszą zupę? Sycącą, rozgrzewającą i kojącą zmysły? Oto prosty przepis na zupę z soczewicy na wieprzowinie. Pyszną do ostatniej łyżki!
SKŁADNIKI
- 300 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę, lub mielonej
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 50 g soczewicy czerwonej
- 200 g kapusty, pokrojonej w paseczki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- 2 łyżki oleju
- 50 g boczku wędzonego lub kiełbasy
- natka pietruszki dla smaku i do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę. Warzywa umyć, obrać i pokroić.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej roślinny. Dodać mięso. Dusić pod przykryciem, aż będzie ugotowane. Co jakiś czas dodawać nieco wody, aby mięso się nie przypaliło.
- Gdy mięso jest już gotowe, a płyn odparował, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć przez około 2 minuty.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i umytą wcześniej czerwoną soczewicę.
- Zalać 5 szklankami wrzącej wody (dostosować ilość płynu do swoich upodobań, w zależności od preferowanej gęstości), gotować na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
- Dodać pokrojoną kapustę. Gotować przez około 5-7 minut.
- Na patelni zrumienić pokrojony boczek. Dodać razem z tłuszczem do zupy. Zamieszać.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać posypane natką pietruszki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne