Zupa pyszna do ostatniej łyżki! Prosty przepis

Zupa pyszna do ostatniej łyżki! Prosty przepis
Autor: Shutterstock.com Zupa pyszna do ostatniej łyżki! Prosty przepis
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa to najlepszy pokarm dla naszego ciała. Jak zrobić najlepszą zupę? Sycącą, rozgrzewającą i kojącą zmysły? Oto prosty przepis na zupę z soczewicy na wieprzowinie. Pyszną do ostatniej łyżki! 

SKŁADNIKI

  • 300 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę, lub mielonej
  • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 50 g soczewicy czerwonej
  • 200 g kapusty, pokrojonej w paseczki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g boczku wędzonego lub kiełbasy
  • natka pietruszki dla smaku i do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę. Warzywa umyć, obrać i pokroić. 
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej roślinny. Dodać mięso. Dusić pod przykryciem, aż będzie ugotowane. Co jakiś czas dodawać nieco wody, aby mięso się nie przypaliło.
  • Gdy mięso jest już gotowe, a płyn odparował, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć przez około 2 minuty. 
  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i umytą wcześniej czerwoną soczewicę.
  • Zalać 5 szklankami wrzącej wody (dostosować ilość płynu do swoich upodobań, w zależności od preferowanej gęstości), gotować na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
  • Dodać pokrojoną kapustę. Gotować przez około 5-7 minut. 
  • Na patelni zrumienić pokrojony boczek. Dodać razem z tłuszczem do zupy. Zamieszać. 
  • Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać posypane natką pietruszki. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej