Zupa pozole bianco - meksykański klasyk z białą kukurydzą i rzodkiewką

Zupa pozole bianco - meksykański klasyk z białą kukurydzą i rzodkiewką
Autor: Shutterstock Pyszna meksykańska zupa warta jest zachodu związanego z kupnem białej kukurydzy
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Meksykańskie pozole jest odpowiednikiem naszego rosołu. To zupa, którą lubi niemal każdy i regularnie gotuje właściwie każda pani domu (na niedzielę, święta, uroczystości). Specyficznym składnikiem pozole jest hominy - rodzaj specjalnie przetworzonej kukurydzy, w Meksyku dostępnej niemal wszędzie, u nas do kupienia jedynie w sklepach z produktami spożywczymi ze świata. 

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 papryczki poblano, posiekane
  • 1 biała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przetarte
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżeczki mielonego chili
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 puszka białej kukurydzy (hominy)
  • kilka główek rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/4 główki białej kapusty, poszatkowanej
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka ugotować w rosole lub w wodzie. A najlepiej zrobić to przygotowując bulion.
  • Wszystkie przyprawy zmielić w moździerzu, dodać do bulionu, zagotować.
  • W międzyczasie porwać pierś widelcem na paseczki.
  • Do miseczek nakładać po trochu kurczaka, cebuli, papryczki kapusty i po 2 łyżki hominy.
  • Zalać gorącym bulionem, udekorować plasterkami rzodkiewki i siekaną kolendrą.
  • Można też podać bulion z kurczakiem i kukurydzą, a resztę składników podać oddzielnie do indywidualnego wyboru.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej