Zupa pozole bianco - meksykański klasyk z białą kukurydzą i rzodkiewką
2022-04-20
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Meksykańskie pozole jest odpowiednikiem naszego rosołu. To zupa, którą lubi niemal każdy i regularnie gotuje właściwie każda pani domu (na niedzielę, święta, uroczystości). Specyficznym składnikiem pozole jest hominy - rodzaj specjalnie przetworzonej kukurydzy, w Meksyku dostępnej niemal wszędzie, u nas do kupienia jedynie w sklepach z produktami spożywczymi ze świata.
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu drobiowego
- 3 piersi z kurczaka
- 2 papryczki poblano, posiekane
- 1 biała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przetarte
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 puszka białej kukurydzy (hominy)
- kilka główek rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/4 główki białej kapusty, poszatkowanej
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka ugotować w rosole lub w wodzie. A najlepiej zrobić to przygotowując bulion.
- Wszystkie przyprawy zmielić w moździerzu, dodać do bulionu, zagotować.
- W międzyczasie porwać pierś widelcem na paseczki.
- Do miseczek nakładać po trochu kurczaka, cebuli, papryczki kapusty i po 2 łyżki hominy.
- Zalać gorącym bulionem, udekorować plasterkami rzodkiewki i siekaną kolendrą.
- Można też podać bulion z kurczakiem i kukurydzą, a resztę składników podać oddzielnie do indywidualnego wyboru.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej