Zupa porowo-selerowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa porowo-selerowa
Autor: Shutterstock Zupa porowo-selerowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE.
łatwy
30 min
4

Zupa porowo-selerowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE nieco zaskakuje składem. W końcu por i seler grają w daniach zazwyczaj rolę dodatku, a nie gwiazdy. Tym razem jest inaczej i do tego bardzo smacznie. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 220 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 cm kawałek pora
  • 1/5 selera korzeniowego
  • sól, pieprz,
  • ulubione przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szalotkę posiekać. Pora obrać, pokroić w kostkę lub talarki. Selera obrać i pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać po chwili pora i selera. 
  • Zalać  składniki  gorącym  bulionem.  Gotować 20-30min. 
  • Przyprawić  solą, świeżo mielonym pieprzem, przyprawami. Całość zblendować na krem.
  •  
  •  
  •  
  •