Zupa porowo-selerowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa porowo-selerowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE nieco zaskakuje składem. W końcu por i seler grają w daniach zazwyczaj rolę dodatku, a nie gwiazdy. Tym razem jest inaczej i do tego bardzo smacznie. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 220 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka masła
- 2 cm kawałek pora
- 1/5 selera korzeniowego
- sól, pieprz,
- ulubione przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szalotkę posiekać. Pora obrać, pokroić w kostkę lub talarki. Selera obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać po chwili pora i selera.
- Zalać składniki gorącym bulionem. Gotować 20-30min.
- Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, przyprawami. Całość zblendować na krem.