Zupa porowo-owsiana gotowana z dodatkiem mleka - sycąca i pyszna

Zupa porowo-owsiana gotowana z dodatkiem mleka - sycąca i pyszna
Autor: Shutterstock Zupa porowo osiana to irlandzki przysmak.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupę z porów z dodatkiem płatków owsianych i mleka gotuje się tradycyjnie w Irlandii. Ta prosta i tania zupa jest smaczna, pożywna i łatwa do przygotowania. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki drobnych płatków owsianych
  • 2 łyżki masła
  • 4 duże pory
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 opakowanie śmietany 12 lub 18 %

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion i mleko wymieszaj w garnku, zagotuj, dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj, gotuj na bardzo małym gazie.
  • Pory umyj, oczyść i pokrój na plastry o grubości ok 2 cm. W garnku rozpuść masło i duś aż nieco zmiękną.
  • Do na wpół miękkich porów przelej mieszaninę mleka, bulionu i płatków i gotuj na niedużym gazie pod przykryciem ok 20 minut.
  • Przypraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Podawaj z kleksem śmietany i świeżą natką pietruszki.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej