Zupa porowo-owsiana gotowana z dodatkiem mleka - sycąca i pyszna
2021-10-29
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupę z porów z dodatkiem płatków owsianych i mleka gotuje się tradycyjnie w Irlandii. Ta prosta i tania zupa jest smaczna, pożywna i łatwa do przygotowania. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki drobnych płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- 4 duże pory
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 opakowanie śmietany 12 lub 18 %
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion i mleko wymieszaj w garnku, zagotuj, dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj, gotuj na bardzo małym gazie.
- Pory umyj, oczyść i pokrój na plastry o grubości ok 2 cm. W garnku rozpuść masło i duś aż nieco zmiękną.
- Do na wpół miękkich porów przelej mieszaninę mleka, bulionu i płatków i gotuj na niedużym gazie pod przykryciem ok 20 minut.
- Przypraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Podawaj z kleksem śmietany i świeżą natką pietruszki.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora