Zupa porowa: łatwy przepis na pyszny krem z porów

Zupa porowa: łatwy przepis na pyszny krem z porów
Autor: Shutterstock.com Zupa porowa podana z kawałkami duszonego pora i skropiona oliwą
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa porowa z ziemniakami to szybki sposób na pyszną porcję odżywczych składników. Zupę ogotujecie w mniej niż 30 minut. Można ją podać z kawałkami ziemniaków lub zamienić na krem z porów. Wypróbujcie i sami zadecydujdzie, jaka postać zupy najlepiej wam smakuje.

Jak przechowywać tę zupę?

  • Lodówka: Zupę można przechowywać w czystym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Przed podaniem ponownie zagotować.
  • Zamrażarka: Zupę najlepiej przelać do torebek z suwakami. Zamrażać pojedyncze porcje na płasko. W ten sposób oszczędzasz miejsce. Zamrożoną zupę możesz przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
  • Podgrzewanie i rozmrażanie: Zupę rozmroź w kuchence mikrofalowej lub na płycie kuchennej i ponownie zagotuj.

SKŁADNIKI

  • 400 g pora (białe i zielone części)
  • 700 g ziemniaków
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 listek laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli zupę gotuję z przeznaczeniem na krem, to nie obieram ziemniaków. W ogóle nie obieram ziemniaków, jeśli mają cienką skórkę. Skórka ziemniaków to źródło błonnika. Pod skórką kryją się najcenniejsze składniki, jak witamina C. Wystarczy ziemniaki dobrze umyć (kupuję umyte), wyszorować i osączyć. Następnie pokroić na kawałki o boku około 3 cm.
  • Pory bywają bardzo brudne, z piaskiem, który utknął między liśćmi. Dlatego najlepiej jest rozciąć pora wzdłuż, rozchylić liście i dobrze go umyć. Następnie osączyć i pokroić na półplasterki.
  • Czosnek obrać i drobno posiekać.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę lub masło. Dodać por, czosnek, tymianek, listek laurowy, sól i pieprz. Smażyć kilka minut, do chwili, gdy por zmięknie, wręcz się zeszkli.
  • Niektórzy zupę pieprzą na końcu, ale ja lubię pikantny i lekko słodki smak, który uzyskuje się, gdy pieprz jest gotowany. Nic nie szkodzi już na talerzu zupę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem dla zwiększenia doznań.
  • Dodać pokrojone ziemniaki. Wlać bulion. Zamieszać. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie i ugotowane.
  • Usunąć liść laurowy i twarde łodyżki świeżego tymianku.
  • Zupa porowa z kawałkami ziemniaków: Można podać zupę, jest gotowa!
  • Gładki krem z porów: Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej