Zupa porowa: łatwy przepis na pyszny krem z porów

Zupa porowa: łatwy przepis na pyszny krem z porów
Autor: Shutterstock.com Zupa porowa podana z kawałkami duszonego pora i skropiona oliwą
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa porowa z ziemniakami to szybki sposób na pyszną porcję odżywczych składników. Zupę ogotujecie w mniej niż 30 minut. Można ją podać z kawałkami ziemniaków lub zamienić na krem z porów. Wypróbujcie i sami zadecydujdzie, jaka postać zupy najlepiej wam smakuje.

Jak przechowywać tę zupę?

  • Lodówka: Zupę można przechowywać w czystym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Przed podaniem ponownie zagotować.
  • Zamrażarka: Zupę najlepiej przelać do torebek z suwakami. Zamrażać pojedyncze porcje na płasko. W ten sposób oszczędzasz miejsce. Zamrożoną zupę możesz przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
  • Podgrzewanie i rozmrażanie: Zupę rozmroź w kuchence mikrofalowej lub na płycie kuchennej i ponownie zagotuj.

Składniki

400 g pora (białe i zielone części)

700 g ziemniaków

1,5 l bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy lub 2 łyżki masła

1 łyżeczka soli lub do smaku

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 listek laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jeśli zupę gotuję z przeznaczeniem na krem, to nie obieram ziemniaków. W ogóle nie obieram ziemniaków, jeśli mają cienką skórkę. Skórka ziemniaków to źródło błonnika. Pod skórką kryją się najcenniejsze składniki, jak witamina C. Wystarczy ziemniaki dobrze umyć (kupuję umyte), wyszorować i osączyć. Następnie pokroić na kawałki o boku około 3 cm.

Pory bywają bardzo brudne, z piaskiem, który utknął między liśćmi. Dlatego najlepiej jest rozciąć pora wzdłuż, rozchylić liście i dobrze go umyć. Następnie osączyć i pokroić na półplasterki.

Czosnek obrać i drobno posiekać.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę lub masło. Dodać por, czosnek, tymianek, listek laurowy, sól i pieprz. Smażyć kilka minut, do chwili, gdy por zmięknie, wręcz się zeszkli.

Niektórzy zupę pieprzą na końcu, ale ja lubię pikantny i lekko słodki smak, który uzyskuje się, gdy pieprz jest gotowany. Nic nie szkodzi już na talerzu zupę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem dla zwiększenia doznań.

Dodać pokrojone ziemniaki. Wlać bulion. Zamieszać. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie i ugotowane.

Usunąć liść laurowy i twarde łodyżki świeżego tymianku.

Zupa porowa z kawałkami ziemniaków: Można podać zupę, jest gotowa!

Gładki krem z porów: Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej