Zupa pomidorowa na kiełbasie
2021-10-25
łatwy
40 min
4
Zupa pomidorowa dobra jest na każdą okazję. Pożywna i apetyczna należy do najchętniej spożywanych zup w Polsce. Ugotowana na wywarze z kiełbasy, będzie miała lekko dymny smak. Niecodzienna propozycja urozmaici nasz domowy jadłospis.
Zupę pomidorową można przygotować na gotowym wywarze warzywnym, co bardzo przyspieszy przygotowanie posiłku.
SKŁADNIKI
- porcja włoszczyzny lub pół paczki mrożonej włoszczyzny pociętej na paski
- 40 dag kiełbasy podwawelskiej
- 40 dag pomidorów lub 500 ml przecieru z kartonu lub 3 pełne łyżki koncentratu
- 15 dag suchego drobnego makaronu np. orzo
- listek laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- cukier
- liście bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć, obrać, drobno pokroić, zalać wodą (1,5 litra), dodać czosnek, listek laurowy i ziarenka pieprzu, zagotować. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować 15 minut.
- Pokroić pomidory, poddusić i przetrzeć. (Ten etap odpada, jeśli używacie gotowych przetartych pomidorów.)
- Dodać pomidory, obraną i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Zagotować
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ponownie zagotować.
- Oddzielnie ugotować makaron.
- Zupę podawać z makaronem i posiekanymi listkami bazylii.
- Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.