Zupa pomidorowa na gęsto - z ciecierzycą i kurczakiem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
To wersja zupy pomidorowej zdecydowanie różna od naszej tradycyjnej pomidorówki. Jest bardzo gęsta, treściwa i pożywna, dzięki czemu daje uczucie sytości na naprawdę wiele godzin. Po zjedzeniu solidnej porcji takiej pomidorowej na gęsto nie potrzebujemy już drugiego dania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 puszki krojonych pomidorów pelati
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 marchewki
- sok z cytryny
- słodka paryka mielona
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z kurczaka pokrój na kawałki na jeden kęs. Marchewkę obierz i pokrój.
- Bulion zagotuj, dodaj do niego pierś i marchewkę i gotuj do miękkości.
- Dodaj odsączoną ciecierzycę, a po 5 minutach pomidory, zagotuj.
- Przypraw zupę solą, pieprzem i mieloną papryką, na koniec dodaj nieco soku z cytryny.
- Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ