Zupa paprykowa z węgierską pastą - świetny przepis na pyszną zupę

2020-09-04
Co zrobić z papryki? Zupa paprykowa z węgierską pastą [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Miłośnicy pikantnych dań mogą dorzucić do zupy kawałki ostrych papryczek
łatwy
25 min
4

Papryka to źródło witamin i minerałów - jedno z najwartościowszych warzyw. Warto z niej przygotować pyszną pikantną zupę. W tym daniu wykorzystujemy węgierską pastę paprykową, która dodaje zupie z papryki wspaniałego aromatu.

Składniki

2 l wywaru drobiowego

2 duże czerwone papryki

4 ziemniaki

mała włoszczyzna

1/2 tubki węgierskiej pasty paprykowej łagodnej

łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej ostrej

2 ząbki czosnku

śmietana

pół pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i błon, pokroić w paski. Ziemniaki pokroić w kostkę. Włoszczyznę poszatkować.

Wszystkie warzywa włożyć do wywaru i ugotować do miękkości.

Dodać pasty paprykowe (do kupienia prawie w każdym sklepie spożywczym) i czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

Chwilę gotować, zaprawić śmietaną 18% i posypać natką.