Zupa paprykowa z węgierską pastą - świetny przepis na pyszną zupę

2021-03-29
Co zrobić z papryki? Zupa paprykowa z węgierską pastą [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Miłośnicy pikantnych dań mogą dorzucić do zupy kawałki ostrych papryczek
łatwy
25 min
4

Papryka to źródło witamin i minerałów - jedno z najwartościowszych warzyw. Warto z niej przygotować pyszną pikantną zupę. W tym daniu wykorzystujemy węgierską pastę paprykową, która dodaje zupie z papryki wspaniałego aromatu.

SKŁADNIKI

  • 2 l wywaru drobiowego
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 ziemniaki
  • mała włoszczyzna
  • 1/2 tubki węgierskiej pasty paprykowej łagodnej
  • łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • pół pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i błon, pokroić w paski. Ziemniaki pokroić w kostkę. Włoszczyznę poszatkować.
  • Wszystkie warzywa włożyć do wywaru i ugotować do miękkości.
  • Dodać pasty paprykowe (do kupienia prawie w każdym sklepie spożywczym) i czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  • Chwilę gotować, zaprawić śmietaną 18% i posypać natką.