Zupa paprykowa z mielonym mięsem, à la papryka faszerowana: przepis przyjazny dla kieszeni
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zupa paprykowa z mielonym mięsem, à la papryka faszerowana to świetny pomysł na jednogarnkowe danie. Ten sam smak, tylko mniej pracy i więcej potrawy. Zupy są nie tylko zdrowe, ale również przyjazne dla kieszeni. Więcej o zupach odtwarzających smaki gulaszu, gołąbków, cheesburgera, czy lazanii, znajdziesz poniżej. Zapraszamy do wypróbowania przepis na zupę o smaku papryki faszerowanej mięsem i ryżem.
Zdrowa moda na zupy
Od kilku lat trwa zdrowa moda na zupy. Szczególnie na zupy, które odtwarzają smaki naszych ulubionych potraw. Zupa gołąbkowa, cheesburgerowa, czy zupa lasagna, to tylko wierzchołek góry możliwości. Odtworzenie smaku potrawy w zupie jest możliwe. Do tego taka zupa jest mniej kaloryczne niż oryginalne danie i zdrowsza. Zupy dobrze wpływają na nasz układ trawienny, regulując go i wspomagając jego pracę.
Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy i ciesz się smakiem tych wybornych dań jednogarnkowych.
Zupa gulaszowa: pyszna i sycąca zupa
Zupa gołąbkowa: sprytna zupa z kapustą, mięsem mielonym i ryżem
Zupa cheesburgerowa: pyszne połączenie mielonego mięsa i tartego sera
Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem
SKŁADNIKI
- 200-300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego np. z szynki
- 1 duża zielona papryka, posiekana drobno
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 50 g pieczarek, pokrojonych drobno
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 l bulionu wołowego
- 1 puszka pomidorów krojonych w soku własnym
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 100 g surowego ryżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni.
- Dodać oba rodzaje papryki i cebulę, a gdy cebule się zeszkli, dodać jeszcze pieczarki.
- Gdy pieczarki zaczną się rumienić, wlać bulion. Dodać pomidory z puszki, opłukać puszkę i tę wodę wlać również do zupy. Dodać koncentrat i uzupełnić zupę 1 szklanka przegotowanej wody.
- Dodać suszone zioła przyprawowe. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać ryż i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
- Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać od razu.