Zupa oliwkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa oliwkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa oliwkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Zupa oliwkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszna zupa o śródziemnomorskim charakterze. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 220 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 50 g oliwek czarnych
  • ¼ cebuli
  • 1/3 korzenia pietruszki
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka uprażonych pestek dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać. Oliwki pokroić na pół, podsmażyć na oliwie wraz z cebulą. Pietruszkę pokroić w  kostkę. 
  • Oliwki  i cebulę zalać gorącym bulionem.  Po  kilku minutach dodać pokrojoną pietruszkę.
  • Gotować 20 min i pod koniec gotowania dodać stopniowo śmietanę. 
  • Całość zblendować na krem, doprawić. Przystroić nasionami, które można wcześniej uprażyć.
  •