Zupa oliwkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa oliwkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszna zupa o śródziemnomorskim charakterze. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 220 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu drobiowego
- 50 g oliwek czarnych
- ¼ cebuli
- 1/3 korzenia pietruszki
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka uprażonych pestek dyni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać. Oliwki pokroić na pół, podsmażyć na oliwie wraz z cebulą. Pietruszkę pokroić w kostkę.
- Oliwki i cebulę zalać gorącym bulionem. Po kilku minutach dodać pokrojoną pietruszkę.
- Gotować 20 min i pod koniec gotowania dodać stopniowo śmietanę.
- Całość zblendować na krem, doprawić. Przystroić nasionami, które można wcześniej uprażyć.