Zupa meksykańska z mięsem mielonym. Idealna na jednodaniowy obiad
2023-01-16
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością papryki to świetny wybór, gdy masz ochotę na sycącą, treściwą zupę warzywną. Podajemy przepis na prostą zupę meksykańską z dodatkiem starego sera, serwowaną z chrupiącą bagietką. Mmm, palce lizać!
SKŁADNIKI
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g czerwonej fasoli
- 400 g warzyw mrożonych
- 2 cebule
- 400 g przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 30 dag sera żółtego
- sól
- pieprz czarny
- kostka rosołowa
- bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój cebulę i podsmaż ją razem z mięsem mielonym. Całość wrzuć do garnka. Resztę składników pokrój i dorzuć do garnka.
- Dodaj przecier pomidorowy. Całość zalej wodą, a na koniec dodaj kostkę rosołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotuj do momentu, aż wszystkie składniki zupy będą miękkie, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
- Gdy zupa jest już gotowa, podając, posyp na wierzchu startym, żółtym serem.
- Najlepiej podawaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem, np. z bagietką.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli