Zupa meksykańska z mięsem mielonym. Idealna na jednodaniowy obiad

2023-01-16
Daria
Zupa meksykańska z mieloną wołowiną i fasolą
Autor: thinkstockphotos.com Zupa meksykańska ze względu na rozgrzewające przyprawy jest idealna na chłodne dni.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością papryki to świetny wybór, gdy masz ochotę na sycącą, treściwą zupę warzywną. Podajemy przepis na prostą zupę meksykańską z dodatkiem starego sera, serwowaną z chrupiącą bagietką. Mmm, palce lizać!

SKŁADNIKI

  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 400 g warzyw mrożonych
  • 2 cebule
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz czarny
  • kostka rosołowa
  • bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój cebulę i podsmaż ją razem z mięsem mielonym. Całość wrzuć do garnka. Resztę składników pokrój i dorzuć do garnka.
  • Dodaj przecier pomidorowy. Całość zalej wodą, a na koniec dodaj kostkę rosołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Gotuj do momentu, aż wszystkie składniki zupy będą miękkie, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  • Gdy zupa jest już gotowa, podając, posyp na wierzchu startym, żółtym serem.
  • Najlepiej podawaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem, np. z bagietką.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Galeria: Meksyk w kuchni - najlepsze przepisy kuchni meksykańskiej

Daria