Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE uwodzi świeżym aromatem imbiru i pikantnym posmakiem chilli. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/3 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 200 ml bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- 1/2 pomidora
- 1/3 łyżeczki suszonej papryczki chili
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać. Marchew obrać i pokroić w talarki.
- Cebulę zeszklić na maśle, dodać imbir i dusić jeszcze 2 min.
- Przełożyć do garnka z bulionem, dodać marchew, pokrojonego w kostkę pomidora, przyprawy.
- Gotować jeszcze 15-20 minut, aż marchew zmięknie.
- Wyjąć papryczkę i zmiksować na krem.