Zupa marchewkowa z sokiem pomarańczowym. Jej smak podkręć brandy

Zupa marchewkowa z brandy
Autor: Shutterstock Zupa marchewkowa podkręcona brandy to świetna propozycja na przyjęcia.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta bardzo smaczna zupa o intrygującym aromacie powstaje na bazie zwykłego kremu z marchwi. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, a jej sekret tkwi w dodatkach. Po pierwsze, podbijamy smak zupy sokiem pomarańczowym. Po drugie, podkręcamy estragonem. Kropkę nad i stanowi tu jednak dodatek brandy, która uszlachetnia smak zupy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2łyżki brandy
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • gałązki świeżego estragonu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew i cebule obrać, marchew pokroić w plastry, cebule w kosteczkę.
  • W garnku z grubym dnem (najlepszy jest garnek duński) rozpuścić masło.
  • Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i smażyć na średnim ogniu 8-10 minut.
  • Zalać bulionem i gotować bez przykrycia, aż marchew będzie zupełnie miękka.
  • Zdjąć z ognia, nieco przestudzić i zblendować na gładki krem.
  • Dodać sok pomarańczowy, brandy i estragon i ponownie zagotować.
  • Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do minimum podgrzewać jeszcze 5-7 minut.
  • Przyprawić solą i pieprzem, podawać udekorowane świeżym estragonem i ulubionymi pestkami.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Galeria: 15 sprawdzonych propozycji na zupy na rosole

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej