Zupa marchewkowa z sokiem pomarańczowym. Jej smak podkręć brandy
2022-10-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta bardzo smaczna zupa o intrygującym aromacie powstaje na bazie zwykłego kremu z marchwi. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, a jej sekret tkwi w dodatkach. Po pierwsze, podbijamy smak zupy sokiem pomarańczowym. Po drugie, podkręcamy estragonem. Kropkę nad i stanowi tu jednak dodatek brandy, która uszlachetnia smak zupy.
SKŁADNIKI
- 1 kg marchewki
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 2łyżki brandy
- 0,5 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- gałązki świeżego estragonu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew i cebule obrać, marchew pokroić w plastry, cebule w kosteczkę.
- W garnku z grubym dnem (najlepszy jest garnek duński) rozpuścić masło.
- Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i smażyć na średnim ogniu 8-10 minut.
- Zalać bulionem i gotować bez przykrycia, aż marchew będzie zupełnie miękka.
- Zdjąć z ognia, nieco przestudzić i zblendować na gładki krem.
- Dodać sok pomarańczowy, brandy i estragon i ponownie zagotować.
- Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do minimum podgrzewać jeszcze 5-7 minut.
- Przyprawić solą i pieprzem, podawać udekorowane świeżym estragonem i ulubionymi pestkami.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?