Zupa, która zachwyci każdego. Smak prosto z amerykańskiej kuchni
Zupa cheesburgerowa to doskonałe połączenia mielonego mięsa i tartego sera. Każdy ze składników oddzielni to nie nowość, znamy i lubimy zupę meksykańską czy zupę serową, ale takiej odsłony tych dwóch składników jeszcze nie znacie. Pożywna, gęsta i pyszna zupa cheesburgerowa zachwyci dużych i małych smakoszy. Niektórzy twierdzą, że to bardzo męska zupa... Nie zaprzeczamy. W chłodniejsze dni wszyscy potrzebujemy odżywczej zupy regeneracyjnej z mięsną wkładką. Wypróbujcie przepis na zupę a la cheesburger i cieszcie się jej smakiem z rodziną i przyjaciółmi.
i
Cheeseburger bez bułki, ale za to na łyżce. Hit zup
Ta zupa czerpie inspiracje z amerykańskiego klasyka, który pokochali ludzie na całym świecie. To smak cheeseburgera w misce i to wcale nie żart. Ta sycąca i kremowa zupa zachwyci każdego, kto jej spróbuje. A w szczególności warto o niej pamiętać jesienią i zimą.
W tej zupie znajdziemy wszystko, co najlepsze. Mięso mielone, ser cheddar, ziemniaki bulion, przyprawy - to esencja cheeseburgera w przepysznej wersji zupy, która zwala z nóg. Tego nie da się zapomnieć. Smak tej zupy jest lekko mięsny, ale przy okazji sycący i kremowy.
Sycąca i aromatyczna. Zupa, którą pokochasz
Ta zupa jest niesamowicie sycąca - jedna miska wystarczy, żeby się najeść. Jest to coś, co uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Co więcej, łatwo ją modyfikować, a jej smak każdemu przypadnie do gustu. Nie ma co długo się zastanawiać.
Jeśli mamy ochotę na coś ciekawego, smacznego i prostego w przygotowaniu - nie da się trafić lepiej. Aromatyczne zupa niczym amerykański cheeseburger podbija serca i dusze. Rozkoszuj się tym smakiem, który pokochały miliony. A wystarczy kilka składników.
SKŁADNIKI
- około 450 g mielonej wołowiny
- 3/4 szklanki posiekanej cebuli
- 3/4 szklanki posiekanej lub startej marchewki
- 3/4 szklanki posiekanego selera naciowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki lub 2 łyżeczki świeżej
- 4 łyżki masła
- 3 szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody
- 4 szklanki pociętych w kostkę ziemniaków
- 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki startego na grubych oczkach sera cheddar lub gouda
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki śmietany 12%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone podsmażamy w rondlu, aż straci swoją surowość. Jeśli zachodzi potrzeba odcedzamy z nadmiaru tłuszczu na sicie, odstawiamy.
- W tym samym rondlu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy cebulę, seler, marchew, bazylię, pietruszkę, podsmażamy aż zmiękną i trochę się zrumienią. Następnie dodajemy bulion, ziemniaki i wcześniej podsmażone mięso, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10-12 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- W niewielkim garnku roztapiamy resztę masła. Dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając 3-4 minuty. Dolewamy mleko cały czas mieszając i gotujemy kolejne 2 minuty aż całość zgęstnieje. Dodajemy do zupy, mieszamy.
- Na koniec dodajemy ser, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do momentu aż ser się rozpuści.