Cheeseburger pasta - obłędny makaron z mielonym mięsem i serem

Cheeseburger pasta - obłędny makaron z mielonym mięsem i serem
Autor: Shutterstock.com Zapiekany makaron o smaku cheesburgera z mieloną wołowiną i trzema rodzajami sera
łatwy
30 min
4

Cheeseburger pasta to przepyszny makaron z mielonym mięsem i serem o smaku cheeseburgera. Makaron cheeseburgerowy to jedno z naszych ulubionych dań rodzinnych! Jest bogaty, kremowy i kojący. Zawiera trzy rodzaje sera, pikantną mieloną wołowinę i delikatny makaron. Całość łączy się na jednej patelni i krótko zapieka dla podniesienia smaku! Po prostu pychota! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

    500 g makaronu typu rurki, kolanko z falbanką itp.
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g ostrego sera cheddar startego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g sera mozzarella startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Podczas gotowania makaronu zrumień mięso mielone na dużej patelni, rozdrabniając je podczas gotowania.
  • W połowie smażenia dodaj posiekaną cebulę. Smaż dalej, aż mięso będzie ładnie przyrumienione. 
  • Dodaj przyprawy i smaż jeszcze pół minuty. Dodaj serek śmietankowy, ser cheddar i mieszaj, aż wszystko się rozpuści i połączy.
  • Powoli dodawaj mleko cały czas mieszając, aby powstał sos.
  • Dodaj ugotowany makaron do sosu i wymieszaj. Niech mięsno-serowy sos pokryje makaron.
  • Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp serem mozzarella i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  • Zapiekaj do rozpuszczenia sera. Natychmiast podawaj.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej