Cheeseburger pasta - obłędny makaron z mielonym mięsem i serem
2021-09-08
łatwy
30 min
4
Cheeseburger pasta to przepyszny makaron z mielonym mięsem i serem o smaku cheeseburgera. Makaron cheeseburgerowy to jedno z naszych ulubionych dań rodzinnych! Jest bogaty, kremowy i kojący. Zawiera trzy rodzaje sera, pikantną mieloną wołowinę i delikatny makaron. Całość łączy się na jednej patelni i krótko zapieka dla podniesienia smaku! Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
500 g makaronu typu rurki, kolanko z falbanką itp. - 200 g serka śmietankowego
- 200 g ostrego sera cheddar startego
- 3/4 szklanki mleka
- 50 g sera mozzarella startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podczas gotowania makaronu zrumień mięso mielone na dużej patelni, rozdrabniając je podczas gotowania.
- W połowie smażenia dodaj posiekaną cebulę. Smaż dalej, aż mięso będzie ładnie przyrumienione.
- Dodaj przyprawy i smaż jeszcze pół minuty. Dodaj serek śmietankowy, ser cheddar i mieszaj, aż wszystko się rozpuści i połączy.
- Powoli dodawaj mleko cały czas mieszając, aby powstał sos.
- Dodaj ugotowany makaron do sosu i wymieszaj. Niech mięsno-serowy sos pokryje makaron.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp serem mozzarella i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Zapiekaj do rozpuszczenia sera. Natychmiast podawaj.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?