Zupa krem ze słodkiej kukurydzy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bardzo prosty przepis na zupę z kukurydzy - najlepiej świeżej. To jedno z tradycyjnych dań amerykańskich - słodkawa, pozytywnie żółta zupa-krem w wersji z gałką muszkatołową.
SKŁADNIKI
- 5-6 kolb kukurydzy (ew. 2 puszki kukurydzy konserwowej)
- 5 cebul
- 800 ml bulionu warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w dużą kostkę, podsmaż na oleju.
- Do bulionu dodaj ścięte z kolb ziarna kukurydzy, cebulę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotuj, aż ziarna zmiękną.
- Lekko przestudzoną zupę zmiksuj. Podawaj ze świeżą pietruszką i grzankami.