Zupa krem z zielonego groszku z warzywami korzeniowymi [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa krem z zielonego groszku znakomicie smakuje przez cały rok. W sezonie warto wykorzystać świeży groszek, zawsze też można wykorzystać mrożony. Podajemy prosty przepis na pyszną zupę krem z zielonego groszku.
SKŁADNIKI
- 35 dag świeżego lub mrożonego groszku
- 1/4 selera
- marchewka
- pietruszka
- 1/2 część pora (biała część)
- 4 szklanki wody
- żółtko
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka gęstej śmietany
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę obierz, umyj, zetrzyj na tarce.
- Zalej wodą, dodaj groszek, posól i ugotuj.
- Lekko przestudź, zmiksuj, dodaj roztrzepane żółtko, dokładnie wymieszaj i posyp zieleniną.
- Udekoruj kleksem śmietany. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.