Zupa krem z zielonego groszku i pieczarek
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zupa krem z zielonego groszku i pieczarek to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadu. Gdy świeży zielony groszek nie jest dostępny w sprzedaży, użyj do przygotowania tej zupy groszku mrożonego. Przygotowanie zupy rozpocznij od podduszenia cebuli, czosnku i pieczarek.
SKŁADNIKI
- 1 kg groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
- 2 średnie ziemniaki
- 250 g pieczarek
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 10 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
- bulion drobiowy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekane cebulę i czosnek podduś lekko na maśle, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki.
- Po 2-3 minutach dołóż groszek i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalej wszystko bulionem tak, aby zakrył warzywa, i gotuj, aż będą miękkie.
- Gdy zupa przestygnie, zmiksuj ją na krem, przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypaną zrumienionym boczkiem.