Zupa krem z zielonego groszku i pieczarek

2021-03-29
Anna Olchowik
Zupa krem z zielonego groszku i pieczarek
Autor: thinkstockphotos.com Delikatną i pożywną zupę krem z groszku można gotować przez cały rok
łatwy
25 min
4

Zupa krem z zielonego groszku i pieczarek to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadu. Gdy świeży zielony groszek nie jest dostępny w sprzedaży, użyj do przygotowania tej zupy groszku mrożonego. Przygotowanie zupy rozpocznij od podduszenia cebuli, czosnku i pieczarek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • bulion drobiowy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekane cebulę i czosnek podduś lekko na maśle, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. 
  • Po 2-3 minutach dołóż groszek i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalej wszystko bulionem tak, aby zakrył warzywa, i gotuj, aż będą miękkie.
  • Gdy zupa przestygnie, zmiksuj ją na krem, przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypaną zrumienionym boczkiem.
Anna Olchowik