Zupa krem z ryby: przepis nie tylko na Wigilię
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zupa krem z ryby jest szybka w przygotowaniu a z powodzeniem nadaje się na świąteczny stół. Może stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnego wigilijnego barszczu lub grzybowej. Im więcej gatunków ryby użyjemy do przyrządzenia kremowej zupy rybnej, tym jej smak będzie pełniejszy. Ten rodzaj zupy rybnej z powodzeniem przyrządzimy zarówno z ryby świeżej, jak i mrożonej.
SKŁADNIKI
- 400 g filetów rybnych, mogą być również z mrożonki (dorsz, łosoś, mintaj, pstrąg, morszczuk, miruna, sola)
- pół pęczka włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 ziemniaki
- cytryna
- łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany do zup
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- mielony biały pieprz
- gotowe grzanki lub groszek ptysiowy
- zielona pietruszka (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mrożone ryby rozmroź. Świeże ryby opłucz. Włoszczyznę oczyść, ziemniaki obierz.
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wraz rybą, z liściem laurowym i zielem włóż do szybkowara, zalej 1 i 1/4 l wody, posól, ugotuj (6 minut; 30 minut w zwykłym garnku).
- Liść laurowy i ziele angielskie wyjmij. Białe warzywa wraz z porem, rybami zmiksuj, dodaj śmietanę, zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną startej skórki cytrynowej. Posyp grzankami lub groszkiem ptysiowym oraz siekaną zieloną pietruszką.
- Posyp posiekaną zieloną pietruszką.