Zupa krem z papryki: przepis dla wielbicieli wyrazistych smaków
2023-08-18
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przepis na zupę krem z papryki z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej, która działa rozgrzewająco, a do tego jest bardzo sycąca. Krem z pieczonej papryki ma intensywny smak, można ją przyrządzać o każdej porze roku, a już na pewno w sezonie na świeże papryki. Sprawdź, jak łatwo jest zrobić zupę krem z papryki z nutką rozgrzewających przypraw.
SKŁADNIKI
- 7 czerwonych papryk
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 l wywaru warzywnego
- 200 g śmietany
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki natnij na czubkach i posmaruj je oliwą. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 240 stopni C piekarnika i piecz aż do momentu, kiedy skórka zbrązowieje.
- Gdy papryki są już gotowe, przełóż je do szczelnej torebki i odstaw do ostygnięcia. Następnie zdejmij skórę i usuń z papryki nasiona.
- Do rondelka wlej oliwę i zeszklij czosnek z cebulą. Dodaj obraną paprykę duś przez chwilę na małym ogniu. Całość zalej bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
- Przypraw do smaku i zmiksuj blenderem na gładki krem. Pod koniec miksowania pamiętaj o dodaniu śmietany.
Odmiany i właściwości papryki
Polecamy także: