Zupa krem z mrożonego kalafiora - wypróbowany przepis na kremową kalafiorową z mrożonki
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zupa krem z mrożonego kalafiora to idealny sposób na wykorzystane mrożonego kalafiora - prosty, a zarazem pyszny. Kremowa kalafiorowa z mrożonki to doskonała zupa, którą lubią dzieci i dorośli
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 paczka mrożonego kalafiora
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pęczek natki
- 4 szklanki bulionu - warzywnego lub z kurcxaka
- szklanka mleka
- łyżka masła
- pół szklanki śmietanki
- pół szklanki wytrawnego wina
- surowe żółtko
- sól, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować osoloną wodę z cukrem, wsypać kalafior i ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Obrane marchewki, cebule i pietruszkę drobno pokroić. W garnku stopić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać marchewkę, pietruszkę i połowę natki, chwilę smażyć mieszając.
- Wlać gorący bulion, dodać kalafiora, doprawić zupę, zmiksować i gotować ok 6 minut.
- Wymieszać mleko ze śmietanką i żółtkiem, wlać do gorącej zupy, nie gotować. Spawdzić jeszcze raz smak, ewentualnie doprawić do smaku.
- Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki.