Zupa z kukurydzy z czosnkiem: pomysł na pyszny obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kukurydza jest - obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawianą na świecie. Gotowane ziarna kukurydzy to znakomity składnik sałatek oraz farszów. Z kukurydzy można też przygotować pyszną zupę. Wypróbuj prosty przepis na zupę z kukurydzy.
SKŁADNIKI
- 2-3 kolby kukurydzy
- 3 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- kostka bulionu na włoszczyźnie Knorra
- 1/2 cebuli
- 1/2 główki czosnku
- łyżka masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kolby kukurydzy ugotuj. Wyłuskaj ziarenka. Zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz kostką bulionu.
- Posiekaną drobno cebulę i roztarty czosnek podsmaż na maśle. Dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
- Dodaj pozostałą kukurydzę, gotując ponownie 3 minuty. Zupę z kukurydzy podaj posypaną natką pietruszki.