Zupa krem z kalarepy: przepis na zupę z kalarepy o smaku pokręconym chrzanem
2022-05-31
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa krem z kalarepy najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem, gdy przygotowujemy ją z młodej, soczystej i chrupiącej kalarepki. Aby podkręcić jej smak warto dodać do niej chrzanu, który nie tylko doda charakteru zupie, ale też nam - zdrowia.
SKŁADNIKI
- 3 kalarepy
- 4-5 ziemniaków
- 2 białe części pora
- 2 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki chrzanu
- 2-3 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z grubym dnem, w którym należy podgrzać olej.
- Pory umyć i pokroić w półplasterki, dorzucić do podsmażających się w garnku ziemniaków.
- Kalarepki obrać, pokroić w plasterki lub kostkę (forma nie ma znaczenia, bo i tak zupę będziemy blendować) i dorzucić do garnka.
- Warzywa dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie zalać je wywarem warzywnym i gotować na wolnym ogniu, aż kalarepa i ziemniaki będą miękkie.
- Zblendować zupę na gładko, dodając po łyżce chrzan, i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami, na które można wykorzystać czerstwe pieczywo, albo z groszkiem ptysiowym.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni