Zupa krem z kalarepy: przepis na zupę z kalarepy o smaku pokręconym chrzanem

Zupa krem z kalarepy: przepis na zupę z kalarepy o smaku pokręconym chrzanem
Autor: Shutterstock Zupę krem z kalarepy można serwować z grzankami albo groszkiem ptysiowym
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z kalarepy najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem, gdy przygotowujemy ją z młodej, soczystej i chrupiącej kalarepki. Aby podkręcić jej smak warto dodać do niej chrzanu, który nie tylko doda charakteru zupie, ale też nam - zdrowia.

SKŁADNIKI

  • 3 kalarepy
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 białe części pora
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z grubym dnem, w którym należy podgrzać olej.
  • Pory umyć i pokroić w półplasterki, dorzucić do podsmażających się w garnku ziemniaków.
  • Kalarepki obrać, pokroić w plasterki lub kostkę (forma nie ma znaczenia, bo i tak zupę będziemy blendować) i dorzucić do garnka.
  • Warzywa dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie zalać je wywarem warzywnym i gotować na wolnym ogniu, aż kalarepa i ziemniaki będą miękkie.
  • Zblendować zupę na gładko, dodając po łyżce chrzan, i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami, na które można wykorzystać czerstwe pieczywo, albo z groszkiem ptysiowym.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej