Zupa kalafiorowa z koperkiem i ziemniakami - pyszna i sycąca letnia zupa

Zupa kalafiorowa z koperkiem i ziemniakami - pyszna i sycąca letnia zupa
Autor: Shutterstock Zupa kalafiorowa z koperkiem i ziemniakami podana w ozdobnym talerzu.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa kalafiorowa z koperkiem ma świeży smak, jest idealna na letni lunch. Polecam przygotować ją na bulionie warzywnym z młodych warzyw, zwłaszcza jeśli na co dzień jadamy mięso. Będzie wtedy lekka, a jednocześnie bardzo pożywna.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 nieduży kalafior
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę dokładnie umyć i pokroić, zalać wodą i ugotować bulion warzywny. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
  • Bulion przecedzić, zagotować i wrzucić do niego ziemniaki, a po 5-6 minutach podzielonego na różyczki kalafiora.
  • Warzywa korzeniowe z bulionu pokroić w kostkę lub plasterki, koperek umyć i posiekać.
  • Gdy ziemniaki i kalafior się ugotują zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Dodać pokrojoną włoszczyznę i koperek. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i po czym wlać do garnka i wymieszać.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej