Zupa kalafiorowa z koperkiem i ziemniakami - pyszna i sycąca letnia zupa
2021-07-09
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa kalafiorowa z koperkiem ma świeży smak, jest idealna na letni lunch. Polecam przygotować ją na bulionie warzywnym z młodych warzyw, zwłaszcza jeśli na co dzień jadamy mięso. Będzie wtedy lekka, a jednocześnie bardzo pożywna.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 3-4 ziemniaki
- 1 nieduży kalafior
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę dokładnie umyć i pokroić, zalać wodą i ugotować bulion warzywny. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
- Bulion przecedzić, zagotować i wrzucić do niego ziemniaki, a po 5-6 minutach podzielonego na różyczki kalafiora.
- Warzywa korzeniowe z bulionu pokroić w kostkę lub plasterki, koperek umyć i posiekać.
- Gdy ziemniaki i kalafior się ugotują zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać pokrojoną włoszczyznę i koperek. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i po czym wlać do garnka i wymieszać.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?