Zupa kalafiorowa w azjatyckim stylu - z curry i groszkiem cukrowym

Zupa kalafiorowa w azjatyckim stylu - z curry i groszkiem cukrowym
Autor: Shutterstock Kalafior to zdrowe warzywo, które świetnie sprawdza się jako składnik zup
łatwy
30 min
4

Zupa kalafiorowa niejedno ma imię. Pyszne i zdrowe warzywo jest bazą do wielu przepisów i występuje niemal w każdej kuchni. Tym razem kalafiorówka z azjatycką nutą, dzięki dodatkowi curry, kiełków fasoli mung i groszku cukrowego. Smacznego.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior, podzielony na drobne różyczki (można zastąpić opakowaniem mrożonego kalafiora)
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 marchewka, obrana pokrojona w słupki lub talarki
  • 1 garść groszku cukrowego, pokrojonego w cienkie paski
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • 1 marchewka
  • 1 l bulionu warzywnego lub robiowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz
  • słodka śmietana
  • 1-2 łyżki siekanej kolendry lub natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnki na średnim ogniu rozgrzać połowę oleju, wrzucić cebulę i kalafior, przyprawić curry i smażyć 3-4 minuty.
  • Po tym czasie do warzyw wlać bulion, przykryć i gotować ok 12-15 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować, przyprawić solą i pieprzem.
  • Marchewkę i groszek podsmażyć na reszcie oleju. Na minutę przed końcem smażenia dodać kiełki.
  • Podsmażone warzywa włożyć do miseczek i zalać gorącą zupą. Oprószyć curry i udekorować siekaną zieleniną. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej