Zupa kalafiorowa w azjatyckim stylu - z curry i groszkiem cukrowym
2022-04-26
łatwy
30 min
4
Zupa kalafiorowa niejedno ma imię. Pyszne i zdrowe warzywo jest bazą do wielu przepisów i występuje niemal w każdej kuchni. Tym razem kalafiorówka z azjatycką nutą, dzięki dodatkowi curry, kiełków fasoli mung i groszku cukrowego. Smacznego.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior, podzielony na drobne różyczki (można zastąpić opakowaniem mrożonego kalafiora)
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 marchewka, obrana pokrojona w słupki lub talarki
- 1 garść groszku cukrowego, pokrojonego w cienkie paski
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 1 marchewka
- 1 l bulionu warzywnego lub robiowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz
- słodka śmietana
- 1-2 łyżki siekanej kolendry lub natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnki na średnim ogniu rozgrzać połowę oleju, wrzucić cebulę i kalafior, przyprawić curry i smażyć 3-4 minuty.
- Po tym czasie do warzyw wlać bulion, przykryć i gotować ok 12-15 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować, przyprawić solą i pieprzem.
- Marchewkę i groszek podsmażyć na reszcie oleju. Na minutę przed końcem smażenia dodać kiełki.
- Podsmażone warzywa włożyć do miseczek i zalać gorącą zupą. Oprószyć curry i udekorować siekaną zieleniną.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?