Zupa jogurtowa z młodym szpinakiem - lekka i pożywna
2022-05-19
łatwy
40 min
4
Zupa jogurtowa z młodym szpinakiem jest lekka i pożywna. Smakuje bardzo dobrze, pięknie też wygląda, bo zieleń szpinaku pięknie przełamuje jasny kolor zupy. Zupa ta nie jest trudna do przygotowania, wymaga jednak nieco uwagi i sporo mieszania. Wszystko po to, aby jogurt się nie zwarzył, a zupa była aksamitnie kremowa.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 40 ml jogurtu naturalnego kremowego
- 0,5 kg młodych liści szpinaku
- 0,5 szklanki ryżu długoziarnistego
- 3 żółtka
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż dokładnie opłukać i osuszyć, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia.
- Gotować 10 minut na średnim ogniu, zestawić z ognia.
- Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, gdy roztwór będzie jednolity wymieszać go w rondlu z jogurtem.
- Rondel postawić na ogniu i zagotować jogurt cały czas mieszając (w jedną stronę, drewnianą lub plastikową łyżką).
- Gdy mieszanka zacznie wrzeć zgasić pod nią gaz, ale pozostawić garnek na gorącym palniku na 10 min.
- Po tym czasie odstawić jogurt do wystygnięcia. Roztrzepać żółtka , dodać do jogurtu i wymieszać.
- Przestudzony jogurt z żółtkami dodać do rosołu wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny. Podgrzać, ale nie gotować.
- Szpinak umyć i zblanszować w osolonym wrzątku (2-3 minuty). Odcedzić, dodać do zupy.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?