Zupa jogurtowa z młodym szpinakiem - lekka i pożywna

 Zupa jogurtowa z młodym szpinakiem - lekka i pożywna
Autor: Shutterstock Zupę jogurtową przygotujesz z powszechnie dostępnych składników - warto to zrobić i cieszyć się jej smakiem
łatwy
40 min
4

Zupa jogurtowa z młodym szpinakiem jest lekka i pożywna. Smakuje bardzo dobrze, pięknie też wygląda, bo zieleń szpinaku pięknie przełamuje jasny kolor zupy. Zupa ta nie jest trudna do przygotowania, wymaga jednak nieco uwagi i sporo mieszania. Wszystko po to, aby jogurt się nie zwarzył, a zupa była aksamitnie kremowa.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 40 ml jogurtu naturalnego kremowego
  • 0,5 kg młodych liści szpinaku
  • 0,5 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 3 żółtka
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż dokładnie opłukać i osuszyć, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować 10 minut na średnim ogniu, zestawić z ognia.
  • Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, gdy roztwór będzie jednolity wymieszać go w rondlu z jogurtem.
  • Rondel postawić na ogniu i zagotować jogurt cały czas mieszając (w jedną stronę, drewnianą lub plastikową łyżką).
  • Gdy mieszanka zacznie wrzeć zgasić pod nią gaz, ale pozostawić garnek na gorącym palniku na 10 min.
  • Po tym czasie odstawić jogurt do wystygnięcia. Roztrzepać żółtka , dodać do jogurtu i wymieszać.
  • Przestudzony jogurt z żółtkami dodać do rosołu wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny. Podgrzać, ale nie gotować.
  • Szpinak umyć i zblanszować w osolonym wrzątku (2-3 minuty). Odcedzić, dodać do zupy.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej