Zupa grzybowa - przepis zwycięzcy MasterChef Macieja Regulskiego

Zupa grzybowa - przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021
Autor: Shutterstock.com Grzyby na zupę grzybową według przepisu Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021
łatwy
45 min
3

Dieta wegetariańska

Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji MasterChef Polska 2021, w finałowym pojedynku zaproponował na przystawkę zupę grzybową. Jednak grzybowa Maćka Regulskiego to nowatorskie podejście do tematu zup. Nowy MasterChef przygotował zupę zdekonstruowaną. Jury konkursu Michel Moran, Magda Gessler i Ania Starmach byli zachwyceni smakiem, sposobem podania i pomysłem. Zobacz, jak zrobić mistrzowską zupę grzybową, najlepszego kucharza w kraju.

SKŁADNIKI

  • Na makaron do zupy grzybowej:
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta soli
  • Na zupę grzybową:
  • 20 g suszonych borowików
  • 20 g suszonych grzybów shitake
  • 100 ml wina
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki octu, może być spod marynowanym grzybów
  • sól do smaku
  • Na smażone grzyby do zupy:
  • 200 g mieszanki świeżych grzybów leśnych, kurek, kurek czarnych i shimejii
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml wina
  • 2-3 gałązki tymianku
  • sól do smaku
  • Na śmietanę miso do zupy:
  • 100 ml wina białego
  • 2 łyżki pasty miso
  • 200 ml śmietany 18%
  • Do przybrania:
  • 3 łyżki marynowanych grzybów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron do zupy grzybowej: W misce zarobić ciasto na makaron z mąki, jajek, oliwy i szczypty soli. Całość zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstawić do lodówki na 10 minut. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 2 mm. Z ciasta wyciąć 8 okręgów i ugotować je we wrzącej osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.
  • Wywar grzybowy na zupę: Do garnka wlać około 150 ml wody, dodać garść suszonych borowików i garść shiitake. Gotować przez 5 minut. Dodać wino, parę gałązek tymianku, liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, łyżkę sosu sojowego, octu do smaku. Gotować przez następne 10 minut. Wywar przecedzić i doprawić do smaku solą.
  • Grzyby smażone: Oczyszczone grzyby usmażyć na maśle, aż się lekko zarumienią. Dodać wino, parę gałązek tymianku i dusić na dużym ogniu, aż wino wyparuje, doprawić odrobiną soli.
  • Śmietana miso: W rondelku wymieszać wino z pastą miso i mieszać do rozpuszczenia pasty. Mieszaninę dodać do śmietany i wymieszać. 
  • Podanie: Na talerzu ułożyć jedną warstwę makaronu, na nią położyć porcję smażonych grzybów, polać je śmietaną miso. Przykryć drugim płatem makaronu. Dookoła polać całość wywarem i przystroić marynowanymi grzybami.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?

Zobacz GALERIĘ przepisów na najlepsze zupy grzybowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej