Zupa grzybowa - przepis zwycięzcy MasterChef Macieja Regulskiego
2021-12-06
łatwy
45 min
3
Dieta wegetariańska
Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji MasterChef Polska 2021, w finałowym pojedynku zaproponował na przystawkę zupę grzybową. Jednak grzybowa Maćka Regulskiego to nowatorskie podejście do tematu zup. Nowy MasterChef przygotował zupę zdekonstruowaną. Jury konkursu Michel Moran, Magda Gessler i Ania Starmach byli zachwyceni smakiem, sposobem podania i pomysłem. Zobacz, jak zrobić mistrzowską zupę grzybową, najlepszego kucharza w kraju.
SKŁADNIKI
- Na makaron do zupy grzybowej:
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta soli
- Na zupę grzybową:
- 20 g suszonych borowików
- 20 g suszonych grzybów shitake
- 100 ml wina
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki octu, może być spod marynowanym grzybów
- sól do smaku
- Na smażone grzyby do zupy:
- 200 g mieszanki świeżych grzybów leśnych, kurek, kurek czarnych i shimejii
- 1 łyżka masła
- 50 ml wina
- 2-3 gałązki tymianku
- sól do smaku
- Na śmietanę miso do zupy:
- 100 ml wina białego
- 2 łyżki pasty miso
- 200 ml śmietany 18%
- Do przybrania:
- 3 łyżki marynowanych grzybów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron do zupy grzybowej: W misce zarobić ciasto na makaron z mąki, jajek, oliwy i szczypty soli. Całość zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstawić do lodówki na 10 minut. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 2 mm. Z ciasta wyciąć 8 okręgów i ugotować je we wrzącej osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.
- Wywar grzybowy na zupę: Do garnka wlać około 150 ml wody, dodać garść suszonych borowików i garść shiitake. Gotować przez 5 minut. Dodać wino, parę gałązek tymianku, liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, łyżkę sosu sojowego, octu do smaku. Gotować przez następne 10 minut. Wywar przecedzić i doprawić do smaku solą.
- Grzyby smażone: Oczyszczone grzyby usmażyć na maśle, aż się lekko zarumienią. Dodać wino, parę gałązek tymianku i dusić na dużym ogniu, aż wino wyparuje, doprawić odrobiną soli.
- Śmietana miso: W rondelku wymieszać wino z pastą miso i mieszać do rozpuszczenia pasty. Mieszaninę dodać do śmietany i wymieszać.
- Podanie: Na talerzu ułożyć jedną warstwę makaronu, na nią położyć porcję smażonych grzybów, polać je śmietaną miso. Przykryć drugim płatem makaronu. Dookoła polać całość wywarem i przystroić marynowanymi grzybami.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?