Zupa gryczana z pieczarkami: przepis na odżywczy i zdrowy krem

Zupa gryczana z pieczarkami: przepis na odżywczy i zdrowy krem
Autor: Shutterstock.com Miska sycącej zupy krem gryczanej z pieczarkami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jako miłośniczka kaszy gryczanej postanowiłam ugotować zupę z tych wspaniałych ziarenek. Tak, nie zwykłą zupę, ale zupę z puree gryczanego lub zupę krem, nazwij to jak chcesz. Do przygotowania zupy przyda nam się blender, dzięki któremu uzyskamy gładką, kremową konsystencję. Gryczna zupa z pieczarkami to sycąca porcja zdrowia. Polecam! 

Gryczaną zupę krem można śmiało nazwać dietetyczną. Ponadto danie jest odpowiednie dla dzieci. Jeśli chcesz uzyskać bardziej satysfakcjonującą i wysokokaloryczną wersję gotowej zupy, możesz dodać mielone mięso i rosół na mięsie. Po drugie, gotową zupę gryczaną można podawać ze kwaśną śmietaną, a nawet dodać tłusta śmietanę kremówkę w ostatnim etapie gotowania. Tak przygotowana zupa będzie nie tylko pożywniejsza, ale również smaczniejsza. Dzisiaj przygotujemy prostą opcję dietetyczną, dla kobiety w średnim wieku, dbającej o swoją wątrobę, tak jak ja. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy gryczanej 
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1,5-2 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych otworach. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło. Dodaj cebulę i marchew i smaż na małym ogniu przez 3-5 minut.
  • Pieczarki pokrój w plasterki. Dodaj do warzyw i smaż wszystko razem przez kolejne 10 minut. Kilka plasterków pieczarek możesz odłożyć do przybrania gotowej zupy.
  • Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, aby szybciej się ugotowały. Dodaj do garnka.
  • Do garnka wlej wrzątek wraz przemytą kaszę gryczaną. 
  • Doprowadź do wrzenia. Natępnie gotuj przez 10 minut. Kasza gryczana mocno puchnie, zupa wyraźnie zgęstnieje.
  • Zupę zmiksuj blenderem ręcznym do uzyskania gładkości. Dodaj przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek.
  • Ponownie wymieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze przez 3-5 minut. Następnie wyłącz grzanie, przykryj pokrywką i pozostaw na 5-10 minut.
  • Gryczana zupa krem z pieczarkami jest gotowa. Podaj ją w miseczkach. Na wierzchu gryczanego kremu ułóż zachowane plasterki smażonyc pieczarek. Smacznego!
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej