Zupa gryczana z pieczarkami: przepis na odżywczy i zdrowy krem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jako miłośniczka kaszy gryczanej postanowiłam ugotować zupę z tych wspaniałych ziarenek. Tak, nie zwykłą zupę, ale zupę z puree gryczanego lub zupę krem, nazwij to jak chcesz. Do przygotowania zupy przyda nam się blender, dzięki któremu uzyskamy gładką, kremową konsystencję. Gryczna zupa z pieczarkami to sycąca porcja zdrowia. Polecam!
Gryczaną zupę krem można śmiało nazwać dietetyczną. Ponadto danie jest odpowiednie dla dzieci. Jeśli chcesz uzyskać bardziej satysfakcjonującą i wysokokaloryczną wersję gotowej zupy, możesz dodać mielone mięso i rosół na mięsie. Po drugie, gotową zupę gryczaną można podawać ze kwaśną śmietaną, a nawet dodać tłusta śmietanę kremówkę w ostatnim etapie gotowania. Tak przygotowana zupa będzie nie tylko pożywniejsza, ale również smaczniejsza. Dzisiaj przygotujemy prostą opcję dietetyczną, dla kobiety w średnim wieku, dbającej o swoją wątrobę, tak jak ja.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 marchew
- 250 g pieczarek
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 1,5-2 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych otworach.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło. Dodaj cebulę i marchew i smaż na małym ogniu przez 3-5 minut.
- Pieczarki pokrój w plasterki. Dodaj do warzyw i smaż wszystko razem przez kolejne 10 minut. Kilka plasterków pieczarek możesz odłożyć do przybrania gotowej zupy.
- Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, aby szybciej się ugotowały. Dodaj do garnka.
- Do garnka wlej wrzątek wraz przemytą kaszę gryczaną.
- Doprowadź do wrzenia. Natępnie gotuj przez 10 minut. Kasza gryczana mocno puchnie, zupa wyraźnie zgęstnieje.
- Zupę zmiksuj blenderem ręcznym do uzyskania gładkości. Dodaj przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek.
- Ponownie wymieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze przez 3-5 minut. Następnie wyłącz grzanie, przykryj pokrywką i pozostaw na 5-10 minut.
- Gryczana zupa krem z pieczarkami jest gotowa. Podaj ją w miseczkach. Na wierzchu gryczanego kremu ułóż zachowane plasterki smażonyc pieczarek. Smacznego!