Zupa dziadowa, czyli smaczna kartoflanka z zacierkami. Tylko 4 proste składniki!
2023-01-05
łatwy
30 min
4
Zupa dziadowa to zaskakująco dobra zupa z mega prostych składników. Wystarczy kilka ziemniaków, cebula i nieco mąki oraz tłuszczu by przygotować ciepły posiłek, może niezbyt wyszukany, ale za to smaczny i sycący. Prosta, niewymagająca kuchnia na trudniejsze czasy.
SKŁADNIKI
- 4-5 ziemniaków
- 2 spore lub 3 małe cebule
- 1 szklanka mąki
- olej lub smalec
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć cebulkę.
- Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Zalać 4 szklankami wody (ewentualnie bulionem).
- Ziemniaki gotować na średnim ogniu, w międzyczasie dodać do nich podsmażoną cebulę.
- Z mąki i mniej więcej polowy szklanki letniej wody zagnieść twarde ciasto na zacierki.
- Kluseczki formować w palcach lub ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesypać dokładnie mąką, aby się nie posklejały.
- Kluski dodać do zupy i gotować, ż będą miękkie. Zupę przyprawić do smaku sola i pieprzem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?