Zupa dziadowa, czyli smaczna kartoflanka z zacierkami. Tylko 4 proste składniki!

Zupa dziadowa
Autor: Shutterstock Zupa dziadowa to prosta katroflanka z cebula i zacierkami.
łatwy
30 min
4

Zupa dziadowa to zaskakująco dobra zupa z mega prostych składników. Wystarczy kilka ziemniaków, cebula i nieco mąki oraz tłuszczu by przygotować ciepły posiłek, może niezbyt wyszukany, ale za to smaczny i sycący. Prosta, niewymagająca kuchnia na trudniejsze czasy.

SKŁADNIKI

  • 4-5 ziemniaków
  • 2 spore lub 3 małe cebule
  • 1 szklanka mąki
  • olej lub smalec
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć cebulkę.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Zalać 4 szklankami wody (ewentualnie bulionem).
  • Ziemniaki gotować na średnim ogniu, w międzyczasie dodać do nich podsmażoną cebulę.
  • Z mąki i mniej więcej polowy szklanki letniej wody zagnieść twarde ciasto na zacierki.
  • Kluseczki formować w palcach lub ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesypać dokładnie mąką, aby się nie posklejały.
  • Kluski dodać do zupy i gotować, ż będą miękkie. Zupę przyprawić do smaku sola i pieprzem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej