Zupa drobiowa z ryżem: oszczędny przepis na sycącą zupę

łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa drobiowa z ryżem, czyli popularna ryżanka to smaczna odmiana tradycyjnego kurpniku. Polecam ten oszczędny przepis na zupę z kawałkami mięsa ze skrzydełek i sycacym ryżem. Taką zupę smacznie zajadają dzieci, a i dorośli nie odmówią talerza pachnącej ogrodem zupy!

Wskazówki, jak ugotować zupę drobiową z ryżem:

  • Kurze skrzydełka idealnie nadają się na zupę. Stosunek mięsa do kości jest tu najlepszy. A jak wiadomo w wywarze z kości jest właśnie zamknięty nasz ulubiony smak zupy. Zamiast tanich skrzydełek można użyć podudzi kurczaka (pałek) lub żołądków. Trzeba jedynie pamiętać, że żołądki gotują się dłużej. Na to żeby były miękkie potrzeba około 45 minut. 
  • Zupę można przygotować ze świeżych, jak i mrożonych warzyw. Zawsze mam w zamrażarce paczkę włoszczyzny pociętej na paski. To bardzo skraca gotowanie i ułatwia życie. 
  • Do zupy tradcyjnie używa się warzyw korzeniowych oraz cebulowych. Możecie zamiast marchewki i pietruszki użyć pasternaku lub kalarepki. To już nie będzie ta sama zupa drobiowa  z ryżem. To będzie inna smaczna wersja dobrze znanej ryżanki.
  • Polecam użycie ryżu krótkoziarnistego. Ale to tylko moje osobiste preferencje. Zupa doskonale smakuje z każdym rodzajem ryżu. Warto zauważyć, że ryż z torebkach gotuje się nieco szybciej. Wystarczy mu 10 minut. Warto więc mieć mały zapas takigo ryżu. Rozciąć torebkę i dodać ryż prosto do zupy. 

SKŁADNIKI

  • 4-6 skrzydełek drobiowych
  • 100 g ryżu surowego
  • 1 marchewka, pokrojona na talarki
  • 1 pietruszka, pokrojona na talarki lub starta na tarce
  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek, pokrojony w słupki
  • 1 kawałek pora długości 12 cm, pokrojonego na półplasterki
  • 1,5 l rosołu lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka zalać bulionem lub wodą. Jeśli wodą, to przyprawić do smaku. Ugotować do miękkości. Wyjąć z bulionu i obrać mięso z kości. Odłożyć.
  • Do wrzącego bulionu dodać ryż i pokrojone warzywa. Gotować od 10 do 15 minut lub do chwili, gdy ryż jest ugotowany. 
  • Do ugotowanej zupy dodać mięso obrane ze skrzydełek. Spróbować i ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. 
  • Podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i kromką świeżego chleba pełnoziarnistego. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej