Zupa cygańska z kiełbasą - najsmaczniejszy patent na zagospodarowanie resztek

2024-11-13
Zupa cygańska
Autor: Shutterstock Tania zupa z tego, co poniewiera się w lodówce to danie godne taboru cygańskiego. 
łatwy
20 min
4

Zupa cygańska to proste i oszczędne danie, które można przygotować z tego, co mamy akurat w lodówce i spiżarni. Bazą jest wywar z wędzonki (boczku i kiełbasy) oraz pomidory, które nadają zupie wyjątkowego smaku. Przepis jest bardzo elastyczny – można dodać ziemniaki, ciecierzycę lub groszek z puszki, a także garść makaronu lub ryżu. To po prostu sycące, pyszne danie jednogarnkowe.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne rozpuszczone w stosownej ilości wody
  • 1 duża czerwona papryka
  • 250 g boczku wędzonego
  • około 200 g kiełbasy wieprzowej parzonej
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili
  • 5 ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ szklanki przecieru lub passaty pomidorowej (można zastąpić małą puszką koncentratu pomidorowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • Do dekoracji:
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy na małym ogniu.
  • W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę i kiełbasę, podsmażamy.
  • Papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy nasionka, kroimy w małą kostkę. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat i dusimy aż papryka zmięknie.
  • Zawartość patelni przekładamy do garnka z ziemniakami. Dodajemy roztarty majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki zmiękną.
  • Zupę zabielamy śmietaną. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy trochę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę, dzięki temu  nie zważy się ona w zupie. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy, by mąka straciła swą surowość.
  • Wlewamy zupę do misek, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Możemy podać do zupy świeże pieczywo.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Zobacz naszą galerię z przepisami na tanie obiady

Redakcja
więcej