Zupa cygańska z kiełbasą - najsmaczniejszy patent na zagospodarowanie resztek
2024-11-13
łatwy
20 min
4
Zupa cygańska to proste i oszczędne danie, które można przygotować z tego, co mamy akurat w lodówce i spiżarni. Bazą jest wywar z wędzonki (boczku i kiełbasy) oraz pomidory, które nadają zupie wyjątkowego smaku. Przepis jest bardzo elastyczny – można dodać ziemniaki, ciecierzycę lub groszek z puszki, a także garść makaronu lub ryżu. To po prostu sycące, pyszne danie jednogarnkowe.
SKŁADNIKI
- 1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne rozpuszczone w stosownej ilości wody
- 1 duża czerwona papryka
- 250 g boczku wędzonego
- około 200 g kiełbasy wieprzowej parzonej
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- 5 ziemniaków
- sól i pieprz
- 1 łyżka majeranku
- ½ szklanki przecieru lub passaty pomidorowej (można zastąpić małą puszką koncentratu pomidorowego)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- Do dekoracji:
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy na małym ogniu.
- W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę i kiełbasę, podsmażamy.
- Papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy nasionka, kroimy w małą kostkę. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat i dusimy aż papryka zmięknie.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka z ziemniakami. Dodajemy roztarty majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki zmiękną.
- Zupę zabielamy śmietaną. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy trochę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę, dzięki temu nie zważy się ona w zupie. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy, by mąka straciła swą surowość.
- Wlewamy zupę do misek, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Możemy podać do zupy świeże pieczywo.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Zobacz naszą galerię z przepisami na tanie obiady