Zupa curry z pieczonego kalafiora i ziemniaków. Gęsta, treściwa i pełna smaku
2022-12-14
łatwy
60 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa curry z pieczonego kalafiora i ziemniaków jest tak gęsta, treściwa i pełna smaku, że zachwycam się nią od kilku dni nieustannie. Zrobiłam jej naprawdę dużo, ale to nie szkodzi, bo spokojnie wytrzymuje w lodówce nawet 5 dni. Dzięki temu po powrocie do domu mam do odgrzania pyszny obiad. Dzięki bogatej mieszance przypraw zupa jest niesamowicie aromatyczna, a zjedzona mocno ciepła fantastycznie rozgrzewa wychłodzony organizm.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 2-3 marchewki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru
- 1 świeża papryczka chili
- 1 kartonik passaty pomidorowej
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 6-7 ziemniaków
- 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
- 2 łyżki soki z limonki
- 1 puszka mleka kokosowego
- Mieszanka przypraw:
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mielone przyprawy połącz w mieszankę.
- Kalafiora podziel na niewielkie kawałki, skrop 1 łyżką oliwy, dopilnuj aby wszystkie kawałki pokryły się tłuszczem.
- Natłuszczonego kalafiora oprósz 1 łyżka mieszanki przypraw.
- Różyczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika.
- Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. C, aż brzegi różyczek się zrumienią.
- Cebulę i marchewkę obierz i posiekaj, podsmaż na pozostałej łyżce oliwy.
- Gdy warzywa zmiękną dodaj imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili.
- Wsyp do warzyw resztę mieszanki przypraw i smaż jeszcze 1-2 minuty.
- Podlej odrobina bulionu i smaż mieszając jeszcze minutę, dokładnie zdrap wszystkie smaki z dna patelni.
- Przelej powstały sos do garnka, wrzuć pokrojone ziemniaki, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
- Gotuj do miękkości warzyw, następnie dodaj sos pomidorowy i mleczko kokoksowe, skórkę oraz sok z limonki. Ponownie zagotuj.
- Na koniec dodaj upieczonego w przyprawach kalafiora. Podawaj gorącą, posypaną zieleniną.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?