Zupa curry z pieczonego kalafiora i ziemniaków. Gęsta, treściwa i pełna smaku

Zupa curry z pieczonego kalafiora
Autor: Shutterstock Zupa curry z pieczonego kalafiora jest pyszna i niezwykle aromatyczna.
łatwy
60 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa curry z pieczonego kalafiora i ziemniaków jest tak gęsta, treściwa i pełna smaku, że zachwycam się nią od kilku dni nieustannie. Zrobiłam jej naprawdę dużo, ale to nie szkodzi, bo spokojnie wytrzymuje w lodówce nawet 5 dni. Dzięki temu po powrocie do domu mam do odgrzania pyszny obiad. Dzięki bogatej mieszance przypraw zupa jest niesamowicie aromatyczna, a zjedzona mocno ciepła fantastycznie rozgrzewa wychłodzony organizm. 

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 marchewki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 kartonik passaty pomidorowej
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 6-7 ziemniaków
  • 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • 2 łyżki soki z limonki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Mieszanka przypraw:
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mielone przyprawy połącz w mieszankę.
  • Kalafiora podziel na niewielkie kawałki, skrop 1 łyżką oliwy, dopilnuj aby wszystkie kawałki pokryły się tłuszczem.
  • Natłuszczonego kalafiora oprósz 1 łyżka mieszanki przypraw.
  • Różyczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika.
  • Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. C, aż brzegi różyczek się zrumienią.
  • Cebulę i marchewkę obierz i posiekaj, podsmaż na pozostałej łyżce oliwy.
  • Gdy warzywa zmiękną dodaj imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili.
  • Wsyp do warzyw resztę mieszanki przypraw i smaż jeszcze 1-2 minuty.
  • Podlej odrobina bulionu i smaż mieszając jeszcze minutę, dokładnie zdrap wszystkie smaki z dna patelni.
  • Przelej powstały sos do garnka, wrzuć pokrojone ziemniaki, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
  • Gotuj do miękkości warzyw, następnie dodaj sos pomidorowy i mleczko kokoksowe, skórkę oraz sok z limonki. Ponownie zagotuj.
  • Na koniec dodaj upieczonego w przyprawach kalafiora. Podawaj gorącą, posypaną zieleniną.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej