Zupa cukiniowa z kuskusem i cytryną - idealna na lato

Zupa cukiniowa z kuskusem i cytryną - idealna na lato
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa cukiniowa z kuskusem to miska pełna życia!  Ta szybka i łatwa zupa z pietruszki i cukinii jest właśnie taka, z mnóstwem smaku i w kolorze nadziei. Rozjaśni każdy dzień. To idealna letnia zupa, która z pewnością Ci się spodoba!

SKŁADNIKI, KTÓRYCH BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ

W tym przepisie cebula, pietruszka i cukinia są smażone z aromatycznymi przyprawami, a następnie gotowane na wolnym ogniu do miękkości przed dodaniem mleka kokosowego i zmiksowane w zdrową i pyszną zupę, którą pokochają wszyscy domownicy!

Oto wszystko, czego potrzebujesz (dokładne ilości znajdziesz poniżej w rubryce SKŁADNIKI):

  • Cukinia
  • Korzen pietruszki
  • Cebula + czosnek
  • Imbir
  • Kminek, kolendra, kurkuma i papryka
  • Mleko kokosowe lub śmietanka – pełnotłuste lub niskotłuszczowe (lub użyj ulubionego mleka orzechowego lub domowej roboty kremu wegańskiego )
  • Cytryna
  • Sól i pieprz


JAK ZROBIĆ ZUPĘ Z CUKINII?

  • Smażenie:  Rozgrzać olej w dużym garnku na średnim ogniu, dodać cebulę i podsmażyć 5 minut. Dodać imbir, kminek, kolendrę, paprykę i kurkumę, smażyć jeszcze 1 minutę lub do pachnące. Dodaj marchewki i cukinię, gotuj kolejne 7 minut.
  • Gotowanie na wolnym ogniu:  Dodaj bulion warzywny/wodę, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 do 20 minut.
  • Dodać pozostałe składniki:  Wyłączyć ogień, dodać mleko kokosowe i sok z cytryny.
  • Przecieranie: Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj warzywa na purée do uzyskania kremowej konsystencji. Możesz również przenieść do blendera stojącego. Lub zjeść  tak, jak jest!


NAJWAŻNIEJSZE WSKAZÓWKI

Nie jesteś fanem kokosa? Użyj mleka migdałowego, z orzechów nerkowca, sojowego lub owsianego (najlepiej niesłodzonego i zwykłego). Niektórzy twierdzą, że smak kokosa był zbyt intensywny, więc dostosuj się do swojego gustu.
Jeśli nie chcesz kaszki kuskus dodaj ziemniaki. Dodaj 1 lub 2 pokrojone w kostkę i obrane średniej wielkości ziemniaki podczas dodawania pietruszki i cukinii. 

PROPOZYCJE DOTYCZĄCE SERWOWANIA

Ta zdrowa letnia zupa jest świetna sama w sobie, ale może być jeszcze bardziej pożywna z dodatkiem paru drobiazgów. Oto kilka moich ulubionych pomysłów na dodatki i przystawki:

  • Chleb: Podawać z domowym chlebem rzemieślniczym  lub krakersami, jeśli chcesz. Świetnie smakuje również z pitą lub lawaszem.
  • Dodatki: Posyp świeżo posiekaną kolendrą, szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
  • Kanapka: Podawaj z letnią kanapką z warzywami z hummusem lub kanapką z puree z ciecierzycy na obfity posiłek.
  • Sałatka: Połącz ze świeżą sałatką z soczewicy lub ciecierzycy .

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4–5 średnich pietruszek (około 2 filiżanek), pokrojonych w kostkę
  • 2 średnie cukinie (około 2 ½ szklanki), posiekane
  • 1 średnia cebula (około 1 szklanki), posiekana
  • 1 świeży imbir, kawałek wielkości opuszki męskiego kciuka, starty
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki papryki
  • ½ cytryny, wyciśnięty sok
  • ½ cytryny, pokrojonej na plasterki
  • 1 puszka mleka kokosowego (lekkiego lub pełnotłustego)
  • 3 ½ szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Smażenie: Rozgrzać olej w dużym garnku na średnim ogniu, dodać cebulę i podsmażyć 5 minut. Dodać imbir, kminek, kolendrę, paprykę i kurkumę, smażyć jeszcze 1 minutę lub do pachnące. Dodać pietruszkę i cukinię, zmażyć kolejne 7 minut.
  • Gotowanie na wolnym ogniu: Dodać bulion warzywny/wodę, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 do 20 minut.
  • Dodawanie pozostałych składników: Wyłączyć ogień, dodać mleko kokosowe i sok z cytryny.
  • Przecieranie: Używając blendera zanurzeniowego, zmiksować warzywa na purée do uzyskania kremowej konsystencji. Alternatywnie można przenieść zupę do stojącego blendera i zmiksować na puree, blednowanie należy podzielić na porcje w zależności od wielkości pojemności blendera.
  • Gotowanie kuskusu: Odmierzyć porcję kaszki kuskus i postępować dalej zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Podgrzewanie: w razie potrzeby zupę podgrzać na małym ogniu do temperatury 70°C.
  • Serwowanie: Podawać z kuksusem, udekorowaną plasterkami cytryny, z domowym chlebem rzemieślniczym lub krakersami, jeśli chcesz. 
  • Przechowywanie: Resztki można przechowywać w lodówce przez 5–6 dni, w zakrytych pojemnikach.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej