Zupa cebulowa: najtańszy sposób na wirusa
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Francuska zupa cebulowa to najtańszy sposób na wirusa. Zgodnie z zalecaniami WHO w czasie sezonu infekcji wirusowych dróg oddechowy należy jeść tylko ciepłe posiłki. Cebulowa syci, rozgrzewa i wspiera nasz układ odpornościowy. Cebula i czosnek dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, bogatych w siarczki i allicynę, działają bakteriostatycznie. Tradycyjna przyprawa cebulowej - tymianek - posiada silne właściwości wykrztuśne i antyseptyczne.
Zupa ugotowana z jasnych odmian cebuli ma kolor ciemnego złota. Natomiast ugotowana z czerwonej cebuli jest brudno-szara, ale bogatsza w cenne antyoksydanty.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 kg cebuli
- 2-4 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 4 kromki bułki 1 łyżka masła na grzanki
- 200 g twardej, startej mozzarelli
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypalić.
- Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje.
- Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na wolnym ogniu.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Kromki bułki przyrumienić na maśle na patelni.
- Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut lub piec, aż ser się zrumieni.
- Podawać od razu.