Zupa brokułowa na rosole z kluskami gotowa w 15 minut

Zupa brokułowa na rosole z kluskami gotowa w 15 minut
Autor: Shutterstock.com Miski pełne pożywnej zupy brokułowej na rosole z marchewką i makaronem jajecznym
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa brokułowa na rosole i do tego z kluskami to szybka porcja regeneracyjna dla naszego organizmu. Taką zupę brokułową zrobicie w 15 minut. Może ciut dłużej. Zupa z brokułów to idealne danie na południowy lub wieczorny posiłek. Pożywna, sycąca i pyszna! 

SKŁADNIKI

  • 300 g brokułów, podzielonych na różyczki, świeże lub mrożone
  • 1 marchewka średnich rozmiarów, pokrojona na zapałkę
  • 1 ząbek czosnku w łupince
  • 1 łyżki oliwy
  • 1,2 l rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 200 g makaronu jajecznego wstążki lub ryżowego lub klusek z brokułami
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj ząbek czosnku w łupince i smaż przez około 1 minutę lub do chwili, gdy poczujesz przyjemny zapach smażonego czosnku.
  • Dodaj pokrojoną marchewkę i smaż około 3 minut. Marchewka jest gotowa, gdy zacznie pachnieć karmelem. 
  • Dodaj brokuły i smaż jeszcze 3 minuty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. 
  • Do wrzącej zupy dodaj makaron. Gotuj tyle czasu, ile producent podał na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy 5-7 minut. 
  • Podawaj póki gorące. Niekoniecznie z chińskimi patyczkami. 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej