Zupa brokułowa na rosole: z kluskami, gotowa w 15 minut
2022-05-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa brokułowa na rosole i do tego z kluskami to szybka porcja regeneracyjna dla naszego organizmu. Taką zupę brokułową zrobicie w 15 minut. Może ciut dłużej. Zupa z brokułów to idealne danie na południowy lub wieczorny posiłek. Pożywna, sycąca i pyszna!
SKŁADNIKI
- 300 g brokułów, podzielonych na różyczki, świeże lub mrożone
- 1 marchewka średnich rozmiarów, pokrojona na zapałkę
- 1 ząbek czosnku w łupince
- 1 łyżki oliwy
- 1,2 l rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 200 g makaronu jajecznego wstążki lub ryżowego lub klusek z brokułami
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj ząbek czosnku w łupince i smaż przez około 1 minutę lub do chwili, gdy poczujesz przyjemny zapach smażonego czosnku.
- Dodaj pokrojoną marchewkę i smaż około 3 minut. Marchewka jest gotowa, gdy zacznie pachnieć karmelem.
- Dodaj brokuły i smaż jeszcze 3 minuty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
- Do wrzącej zupy dodaj makaron. Gotuj tyle czasu, ile producent podał na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy 5-7 minut.
- Podawaj póki gorące. Niekoniecznie z chińskimi patyczkami.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?