Zielona zupa z sadzonym jajkiem - tak łatwa, tak przepyszna

Zielona zupa z sadzonym jajkiem - tak łatwa, tak przepyszna
Autor: Shutterstock.com Zielona zupa z sadzonym jajkiem - tak łatwa, tak przepyszna
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zielona zupa z sadzonym jajkiem to niezwykle łatwa w przygotowaniu wiosenna zupa. Bazą tej zupy jest ziemniaczany krem z dodatkiem szpinaku i zielonego groszku. Jajko sadzone w zupe podnosi jej wartość odżywczą. I wbrew pozorom to bardzo smaczny element. Bo kto z nas nie lubi jajka sadzonego? Polecam gorąco! 

SKŁADNIKI

  • 250 g zielonego groszku mrożonego
  • 250 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
  • 150 g świeżych liści szpinaku baby (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy i jeszcze 1 łyżka oliwy do dekoracji
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 torebka mięty pieprzowej
  • 4 jajka rozmiar M
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. 
  • Wlać bulion warzywny. Zagotować. Dodać ziemniaki oraz torebkę suszonej mięty. Gotować 15 minut. 
  • Usunąć torebę mięty. Bazę na zupę zmiksować na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. 
  • Do zupy dodać mrożony groszek oraz szpinak. Gotować około 5 minut. 
  • W czasie gdy zupa się gotuje, usmażyć jajka sadzone. 
  • Zupę spróbować. Ewentualnie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Podawać zupę w talerzach z jajkiem sadzonym, skropioną odrobiną świeżej oliwy extra vergin. Smacznego! 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Krupnik - najlepsze przepisy na domową zupę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej