Zielona zupa z sadzonym jajkiem - tak łatwa, tak przepyszna
2022-04-11
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zielona zupa z sadzonym jajkiem to niezwykle łatwa w przygotowaniu wiosenna zupa. Bazą tej zupy jest ziemniaczany krem z dodatkiem szpinaku i zielonego groszku. Jajko sadzone w zupe podnosi jej wartość odżywczą. I wbrew pozorom to bardzo smaczny element. Bo kto z nas nie lubi jajka sadzonego? Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 250 g zielonego groszku mrożonego
- 250 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
- 150 g świeżych liści szpinaku baby (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy i jeszcze 1 łyżka oliwy do dekoracji
- 4 ząbki czosnku
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 torebka mięty pieprzowej
- 4 jajka rozmiar M
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać posiekany czosnek i smażyć 30 sekund.
- Wlać bulion warzywny. Zagotować. Dodać ziemniaki oraz torebkę suszonej mięty. Gotować 15 minut.
- Usunąć torebę mięty. Bazę na zupę zmiksować na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.
- Do zupy dodać mrożony groszek oraz szpinak. Gotować około 5 minut.
- W czasie gdy zupa się gotuje, usmażyć jajka sadzone.
- Zupę spróbować. Ewentualnie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać zupę w talerzach z jajkiem sadzonym, skropioną odrobiną świeżej oliwy extra vergin. Smacznego!
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?